Οι ΗΠΑ είχαν μία προκαταρκτική συνάντηση το καλοκαίρι με εκπροσώπους του αφγανικού δικτύου Χακάνι, το οποίο η Ουάσινγκτον κατηγορεί για μία σειρά επιθέσεων στο Αφγανιστάν, με τη βοήθεια των πακιστανικών αρχών, όπως αποκάλυψε σήμερα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

«Προσεγγίσαμε στους Ταλιμπάν, προσεγγίσαμε το δίκτυο Χακάνι για να δούμε αν είναι πρόθυμοι και ειλικρινείς και τώρα οι ΗΠΑ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν συνεργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μία διαδικασία που θα μας οδηγήσει προς μία κανονική διαπραγμάτευση», δήλωσε η Κλίντον στους πακιστανούς δημοσιογράφους.

Αυτή η προκαταρκτική συνάντηση έγινε πριν από μία σειρά επιθέσεων εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Αφγανιστάν, πίσω από τις οποίες κρύβεται, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, το δίκτυο Χακάνι.

«Η κυβέρνηση του Πακιστάν βοήθησε στην οργάνωση μίας συνάντησης» μεταξύ των Αμερικανών και του δικτύου Χακάνι, επεσήμανε η Κλίντον.

Σύμφωνα με έναν αμερικανό αξιωματούχο αυτή η συνάντηση οργανώθηκε «το προηγούμενο καλοκαίρι» από τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν (ISI).

Η αμερικανίδα υπουργός δήλωσε πάντως ότι δεν βλέπει «καμία αντίφαση» στην αμερικανική στρατηγική ως προς τους αφγανούς αντάρτες, την ώρα που η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να τους πολεμά και παράλληλα τους καλεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο να δοθεί τέλος στη σύρραξη.

Η Κλίντον βρισκόταν στο Ισλαμαμπάντ για να συζητήσει τις κοινές ενέργειες εναντίον των ανταρτών.