Αεροσκάφος του ΝΑΤΟ έπληξε 11 στρατιωτικά οχήματα στην οχηματοπομπή θωρακισμένων που απομάκρυνε χθες το πρωί τον Μουάμαρ Καντάφι από την γενέτειρά του Σύρτη, αν και το ΝΑΤΟ δεν γνώριζε εκείνη τη στιγμή ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης βρισκόταν σε αυτήν, ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός.

Η ανακοίνωση αυτή για την αεροπορική επιδρομή που οδήγησε στη σύλληψη και το θάνατο του Καντάφι δείχνει ότι η οχηματοπομπή που έφευγε από τη Σύρτη ήταν πολύ μεγαλύτερη και ότι τα οχήματα που επλήγησαν από αυτήν ήταν περισσότερα από αυτό που είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Το αεροσκάφος του ΝΑΤΟ έπληξε 11 στρατιωτικά οχήματα που μετείχαν σε μεγαλύτερη ομάδα από σχεδόν 75 οχήματα που έκαναν ελιγμούς κοντά στη Σύρτη, προστίθεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, όπου επισημαίνεται ότι την ώρα της επίθεσης το ΝΑΤΟ αγνοούσε την παρουσία του Καντάφι σε αυτήν.
«Αυτά τα οπλισμένα οχήματα εγκατέλειπαν τη Σύρτη με μεγάλη ταχύτητα και προσπαθούσαν να περάσουν μέσα από τα περίχωρα της πόλης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Τα οχήματα μετέφεραν σημαντική ποσότητα όπλων και πυρομαχικών που έθεταν μια σημαντική απειλή για τον ντόπιο πληθυσμό αμάχων.

Η οχηματοπομπή επλήγη από αεροσκάφος του ΝΑΤΟ για να μειωθεί η απειλή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ως εξής: «Αργότερα μάθαμε από ανοιχτές πηγές και υπηρεσίες πληροφοριών συμμαχικών δυνάμεων ότι ο Καντάφι βρισκόταν στην οχηματοπομπή και ότι η επιδρομή συνέβαλε πιθανώς στη σύλληψή του».

Η σύζυγος του Καντάφι ζήτησε από τον ΟΗΕ να διεξαγάγει έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, μετέδωσε παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο που εδρεύει στη Συρία Arrai, το οποίο υποστηρίζει το καθεστώς Καντάφι.

Η σύζυγος του Καντάφι «ζητεί από τον ΟΗΕ να διερευνήσει τα αίτια του θανάτου του μαχητή Μουάμαρ και του Μουτάσιμ» (γιος του Καντάφι), αναφέρει το Arrai σε τίτλο του.

Το δίκτυο προσθέτει και πάλι σε γραπτό κείμενο ότι η σύζυγος του Καντάφι είναι περήφανη για το θάρρος του συζύγου της και των παιδιών της, που, όπως σημειώνει, αντιστάθηκαν σε 40 χώρες και τους πράκτορές τους για έξι μήνες και ότι η ίδια τους θεωρεί μάρτυρες.

Την ίδια ώρα ανώτερος αξιωματούχος της Ρωσίας ζήτησε σήμερα να διαλευκανθούν τα αίτια θανάτου του Καντάφι, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει σταθερότητα στη Λιβύη και ότι κυβερνάται από τον όχλο.

«Η πρώτη ματιά δείχνει ότι επρόκειτο για λιντσάρισμα από το πλήθος», δήλωσε ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ρωσικού κοινοβουλίου σε μπλογκ.

«Χρειαζόμαστε αντικειμενική πληροφόρηση για τις συνθήκες θανάτου του Καντάφι», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι έχει «ανάμεικτα συναισθήματα».

Μέχρι στιγμής ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχουν επισήμως σχολιάσει το θάνατο του Καντάφι.

Τη λύπη του για την «μακάβρια δολοφονία» του Καντάφι εξέφρασε σήμερα το κυβερνών κόμμα της Νότιας Αφρικής, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), ενώ η Τυνησία χαιρέτισε την «οριστική απελευθέρωση της Λιβύης».

«Η άποψη του ANC είναι ότι αυτό θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν είχε υιοθετηθεί ο οδικός χάρτης της Αφρικανικής Ένωσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Τζάκσον Μθέμπου και κάλεσε το ΝΑΤΟ να σταματήσει αμέσως την εκστρατεία βομβαρδισμών.

Βαθιά λύπη δήλωσε σήμερα ότι αισθάνεται για το θάνατό του η Οκσάνα Μπαλίνσκα, η Ουκρανή νοσοκόμα του πρώην ισχυρού άνδρα της Λιβύης, η οποία σημείωσε ότι «δεν μπορεί να τον μισήσει».

«Μας έδωσε δουλειά και μας πλήρωνε καλά. Έχουμε μόνον θετικά αισθήματα γι’ αυτόν», δήλωσε στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης η πρώην νοσοκόμα του Καντάφι η οποία είχε επιστρέψει από τη Λιβύη στην πατρίδα της το Φεβρουάριο.

Παράλληλα το Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ, ένας από τους γιους του Καντάφι, συνελήφθη σήμερα στην παραλιακή πόλη Ζλιτάν, η οποία βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα δυτικά της Σύρτης, όπου χθες συνελήφθη ο πατέρας του.

Ένας από τους μαχητές στη Ζλιτάν δήλωσε σήμερα στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια ότι ο Σάιφ αλ Ισλάμ τραυματίστηκε κοντά στη μέση και προσέθεσε ότι φωτογραφίες του θα δοθούν σύντομα στη δημοσιότητα.

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη είδηση για τον Σάιφ αλ Ισλάμ, μετά τις διάφορες αντικρουόμενες πληροφορίες που έχουν μεταδοθεί από χθες σχετικά με την τύχη του γιου του Καντάφι.