Η αμερικανική Γερουσία «φρέναρε» πρόταση του Αμερικανού προέδρου να περιοριστούν οι πατάτες στα σχολικά γεύματα. Οι γερουσιαστές υποστήριξαν μία τροπολογία που απαγορεύει οποιοδήποτε περιορισμό στη διάθεση άλλων λαχανικών στα σχολεία των ΗΠΑ.

Η πρόταση της αμερικανικής προεδρίας προέβλεπε να περιοριστούν σε δύο ανά εβδομάδα τα γεύματα με πατάτες και άλλα αμυλώδη λαχανικά. Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι υποστηρίζουν πως οι μαθητές θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή τους καθώς καταναλώνουν ήδη εκτός σχολείου πολλές πατάτες.

Ωστόσο, οι «αντίπαλοι» της πρότασης λένε πως οι πατάτες αποτελούν πηγή φυτικών ινών και κάλιου. Λένε επίσης πως οι πατάτες και άλλα λαχανικά είναι ένας φτηνός και θρεπτικός τρόπος να παρέχεται φαγητό στα παιδιά όταν τα σχολεία δεν μπορούν να διαθέσουν μεγάλα ποσά.

«Η πρόταση αυτή θα επιβάρυνε με σημαντικά και περιττά κόστη τη διατροφή των μαθητών και μάλιστα σε μια εποχή που τα σχολεία δεν μπορούν να τα αντέξουν», δήλωσε η Σούζαν Κόλινς, γερουσιαστής από το Μέιν.