Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), που ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη μεγάλης επίθεσης για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα, «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δημιουργήθηκαν εδώ και έναν χρόνο με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών με στόχο την εκδίωξη των δυνάμεων των τζιχαντιστών από τη βόρεια Συρία.

Με προεξάρχουσες τις Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), στον συνασπισμό περιλαμβάνονται Αραβες και Τουρκμένοι προερχόμενοι από τους πληθυσμούς της περιοχής που διαφεύγει του ελέγχου του καθεστώτος της Δαμασκού.

Αποτελούμενες από 30.000 άνδρες και γυναίκες, οι Συριακής Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν καταγάγει σειρά από νίκες κατά του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών, μεγαλύτερη επιχείρηση την κατάληψη της πόλης Μινμπέζ, κοντά στη τουρκική μεθόριο.

Η Τουρκία όμως θεωρεί τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις βιτρίνα των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού, οι οποίες με τη σειρά τους θεωρούνται από την Άγκυρα πτέρυγα του PKK.

Κοινός εχθρός

Οι FDS ιδρύθηκαν στα μέσα του Οκτωβρίου 2015, σε μία καθημαγμένη χώρα από τον πόλεμο που ξεκίνησε το 2001, με πρώτο στόχο την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους από το βόρειο τμήμα της Συρίας.

Οι YPG ήσαν οι πρώτες δυνάμεις που επιφύλαξαν σημαντικές ήττες στο Ισλαμικό Κράτος , εμποδίζοντας τις δυνάμεις του να καταλάβουν την πόλη Κομπάνι τον Ιανουάριο 2015, στη συνέχεια το Ταλ Αμπιάντ τον Ιούνιο 2015. Και οι δύο πόλεις βρίσκονται δυτικά της Ράκα.

Με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον

Μετά την έναρξη το 2014 των αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, η Ουάσινγκτον, επικεφαλής διεθνούς συνασπισμού, βρέθηκε αντιμέτωπη με την ανάγκη εξεύρεσης αξιόπιστου συμμάχου στο έδαφος. Αρχικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τη συγκρότηση στρατιωτικής δύναμης αποτελούμενης από αντάρτες για να πολεμήσουν του Ισλαμικό Κράτος. Όμως το σχέδιο απέτυχε και μία από τις ανταρτικές οργανώσεις πέρασε στην Αλ Κάιντα μαζί με τον εξοπλισμό της.

Η Ουάσινγκτον αναζήτησε τότε άλλη λύση και έτσι συγκροτήθηκαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Η δύναμη αυτή δέχθηκε σημαντική οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε εξοπλισμό, αλλά και αεροπορική υποστήριξη κατά τις επιχειρήσεις της.

Επιπροσθέτως, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την πρώτη ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων στη Συρία, οι οποίες σήμερα αριθμούν 250 μέλη, παραβιάζοντας την αρχή της μη ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διοικητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Σειρά νικών

Τους τελευταίους μήνες του 2015 οι FDS κατόρθωσαν να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές από 200 χωριά της επαρχίας Χασακέ.

Ο αραβο-κουρδικός συνασπισμός κατόρθωσε επίσης να καταλάβει στρατηγικής σημασίας φράγμα του Ευφράτη στον επαρχία του Χαλεπίου και ματαίωσε επίθεση κατά της πόλης Άιν Ισα, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Ράκα.

Τον Φεβρουάριο, οι FDS κατέλαβαν την πόλη Σανταντέ, το μεγαλύτερο κέντρο της επαρχίας Χασακέ που βρισκόταν στα χέρια των τζιχαντιστών και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη βορειο-ανατολική Συρία.

Ομως, η πιο φιλόδοξη επιχείρηση ξεκίνησε τον Ιούνιο κατά της πόλης Μινμπέζ, που απέκοψε τη βασική γραμμή τροφοδοσίας του Ισλαμικού Κράτους με την Τουρκία. Η πόλη έπεσε τον Αύγουστο.

Τουρκικοί φόβοι

Η αύξηση της ισχύος των FDS δημιουργεί ανησυχίες στην Τουρκία, που θέλει να εμποδίσει τους Κούρδους να δημιουργήσουν μία ζώνη αυτονομίας κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.

Η Τουρκία εξαπέλυσε επιχείρηση εντός της Συρίας στις 24 Αυγούστου, υποστηριζόμενη από συριακές ανταρτικές δυνάμεις, που ανακατέλαβαν την Τζαραμπλούς, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους και την πόλη Νταμπίκ, κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο.