Την πρώτη γραμμή του μετώπου του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη έσπασαν οι ιρακινές δυνάμεις και μάλιστα χωρίς να υποστούν απώλειες, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους. Όπως είπε ο Sabah al-Numan στο BBC, πολλοί μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στις μάχες.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις μπήκαν στα προάστια της πόλης χθες για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2014 που την είχαν καταλάβει οι μαχητές. Η σημερινή είναι η 17η ημέρα της επιχείρησης κατά του ISIS στην οποία συμμετέχουν 50.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους και Κούρδοι Πεσμεργκά και σουνίτες Άραβες.

Επίλεκτα στρατεύματα πήραν τον έλεγχο του κτιρίου της κρατικής τηλεόρασης στο Kukjali λίγες ώρες μετά την επίθεση στα ανατολικά και την εισβολή από τα προάστια της περιοχής Karama.

Δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου που ταξιδεύει με τις ιρακινές δυνάμεις μετέδωσε πως βρήκαν σθεναρή αντίσταση. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας al-Numan είπε στο BBC πως έσπασαν την πρώτη γραμμή του μετώπου στο κέντρο της Μοσούλης και απελευθέρωσαν μια πολύ σημαντική περιοχή που είναι η βασική είσοδος της πόλης από τα ανατολικά.

Παράλληλα μονάδες του στρατού προχωρούν και στην περιοχή  Judaydat al-Mufti στα νοτιοανατολικά. Η επιχείρηση υποστηρίζεται από αέρος και εδάφους από συνασπισμό δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Χθες ο Ιρακινός πρωθυπουργός είχε απευθύνει τελεσίγραφο στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη είτε να παραδοθούν είτε να πεθάνουν.

Σύμφωνα με το BBC περίπου 1000 από τους ανθρώπους που μάχονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους είναι ξένοι, κυρίως από το Ουζμπεκιστάν, την Τουρκία και άλλες χώρες. «Είναι τρομοκράτες που πολεμούν τους Ιρακινούς και σφετερίζονται τις πόλεις τους», σχολίασε ο στρατηγός Talib Shaghati al-Kenani.

Πολλοί πολίτες εγκατέλειψαν την περιοχή με την έναρξη της επιχείρησης αλλά κάποιοι επέστρεψαν στα σπίτια τους σε χωριά γύρω από τη Μοσούλη, πολλοί κρατώντας λευκές σημαίες για να δείξουν πως δεν είναι πολεμιστές.

Καθώς η πόλη περικυκλώνεται, τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν για την ασφάλεια 1,5 εκατομμυρίου πολιτών που εκτιμάται πως ζουν στην περιοχή. Έχουν μάλιστα νέες εκθέσεις για μαζικές δολοφονίες και εξαναγκασμό σε μετεγκατάσταση από το Ισλαμικό Κράτος.

Τον Οκτώβριο σκοτώθηκαν στη χώρα 1.792 άνθρωποι εκ των οποίων 1.120 ήταν πολίτες, σύμφωνα με το BBC.

mosul5 mosul6 mosul3 mosul4 mosul2 mosul1