Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία είναι στην ατζέντα των ηγετών της Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ουκρανίας οι οποίοι συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο, με τη σύμφωνη γνώμη του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Οι μάχες ανάμεσα σε ουκρανικά στρατεύματα και υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αντάρτες, που επιδιώκουν την αυτονομία της περιοχής, είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 9.600 ανθρώπων από το 2014, παρά την εκεχειρία που έχει συμφωνηθεί στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Ο Ποροσένκο συμφώνησε να συμμετάσχει στις συνομιλίες στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας.

«Οι πλευρές συμφώνησαν σε μια συνάντηση αρχηγών κρατών σε σχήμα Νορμανδίας στο Βερολίνο στις 19 Οκτωβρίου ώστε να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία να εκπληρώσει το πακέτο ασφαλείας» των συμφωνιών του Μινσκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Κρεμλίνο: Δεν θα συζητηθεί η κρίση στη Συρία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε κατηγορηματικά ότι κατά τη συνάντηση δεν θα συζητηθεί η κρίση στη Συρία, επιβεβαιώνοντας πως ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα συμμετάσχει στη συνάντηση στο Βερολίνο. «Όχι», απάντησε ο Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε αν οι πλευρές θα συζητήσουν και το θέμα της Συρίας.

«Ο Πρόεδρος είναι ανοιχτός για συνομιλίες με όλους για το θέμα της Συρίας, το είπε ρητά όταν μίλησε σε δημοσιογράφους στην Ινδία. Όμως ο στόχος της συνάντησης είναι η συνεδρίαση της ομάδας επαφής της Νορμανδίας», η οποία ασχολείται με την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε.