Ένας τούρκος κοινοβουλευτικός βοηθός στο Συμβούλιο της Ευρώπης βανδάλισε ένα έργο τέχνης με θέμα την ελευθερία της έκφρασης το οποίο είχε εκτεθεί στην έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού στο Στρασβούργο, καθώς ξεκόλλησε με το στυλό του μια γελοιογραφία του προφήτη Μωάμεθ.

Ο βοηθός αυτός, που είναι μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο αλλά και μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «αισθάνθηκε προσβεβλημένος» από τη γελοιογραφία, η οποία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε μια δανέζικη εφημερίδα, το 2005. Έτσι, έμπηξε το στυλό του στο έργο και «ξερίζωσε» το συγκεκριμένο κομμάτι.

Η γελοιογραφία εικονίζει τον Μωάμεθ με μια βόμβα στο κεφάλι, αντί για τουρμπάνι.

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, στο λεγόμενο «λόμπι του ημικυκλίου» του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσία δεκάδων ανθρώπων, ανδρών της υπηρεσίας ασφαλείας, βουλευτών και διπλωματών.

Το σκίτσο είχε περιληφθεί στο κολάζ που φιλοτέχνησε ο Μαλτέζος καλλιτέχνης Νόρμπερτ Φράνσις Άταρντ με θέμα την ελευθερία της έκφρασης. Το έργο εικονίζει τα «πρόσωπα» της λογοκρισίας και της ελευθεροτυπίας: μεταξύ άλλων διακρίνονται τα πρόσωπα του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Τσάρλι Τσάπλιν, στον ρόλο του «Δικτάτορα», καλυμμένα με μια κόκκινη ταινία που γράφει «Λογοκρίθηκε».

Την ίδια ώρα, σε μικρή απόσταση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εγκαινίαζε μια έκθεση με αντικείμενο το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.

Μετά το επεισόδιο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ισπανός χριστιανοδημοκράτης Πέδρο Αγραμούντ, μίλησε με τον πρόεδρο της τουρκικής αντιπροσωπείας ο οποίος ζήτησε συγγνώμη και επανέφερε στην τάξη τον Τούρκο βοηθό.

Για να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να προσκαλέσει τον Μαλτέζο καλλιτέχνη στο Στρασβούργο.