Ως το «επόμενο Τσερνόμπιλ» χαρακτηρίζει τον πρώτο σταθμό πυρηνικής ενέργειας του Ιράν πρώην μέλος του Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας της χώρας, σε έγγραφο που δημοσίευσε χθες η βρετανική εφημερίδα «Times». Στο ντοκουμέντο αυτό ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ περιγράφεται ως «δομικά ανασφαλής» και προβλέπεται ότι πιθανώς θα προκαλέσει «μια τραγική καταστροφή για την ανθρωπότητα». Ο συντάκτης του κειμένου θεωρεί «ιδιαίτερα πιθανό» ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Μπουσέρ να προκαλέσει την επόμενη μεγάλη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ και τη Φουκουσίμα.

Όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα», Ιρανός που εργαζόταν στο νομικό τμήμα του Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας και γνώριζε πολλά από τα στοιχεία του εργοστασίου του Μπουσέρ, το οποίο άρχισε τη λειτουργία του τον προηγούμενο μήνα έπειτα από 35 χρόνια διακοπών και επαναλήψεων των εργασιών κατασκευής του, περιγράφεται ότι ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χτίστηκε «από δευτεροκλασάτους μηχανικούς» οι οποίοι προσπάθησαν να συνδυάσουν ρωσικές και γερμανικές τεχνολογίες από διαφορετικές εποχές. Τονίζει ότι βρίσκεται σε μια από τις πιο ενεργές σεισμογενείς περιοχές του κόσμου αλλά δεν θα μπορούσε να αντέξει σε έναν μεγάλο σεισμό και ότι δεν υπάρχει «κανένα σοβαρό πρόγραμμα εκπαίδευσης» για το προσωπικό ούτε σχέδιο αντιμετώπισης σε περίπτωση ατυχήματος.

Η αυθεντικότητα του εγγράφου που αποκαλύπτουν οι «Τάιμς» δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, όμως οι ειδικοί δεν βρίσκουν κανέναν λόγο να αμφιβάλλουν για την ορθότητα των όσων αναφέρει, καθώς απηχεί τους φόβους της πυρηνικής βιομηχανίας για την ασφάλεια ενός μυστικού σχεδίου στο οποίο πολλοί λίγοι, εκτός των Ιρανών, είχαν πρόσβαση.