Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο χειρίζονταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μαχητές των Κούρδων πεσμεργκά και να τραυματιστούν δύο γάλλοι στρατιώτες νωρίτερα αυτόν τον μήνα βόρεια της Μοσούλης, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του ΙΚ, δήλωσαν σήμερα κούρδοι αξιωματούχοι.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανατινάχθηκε όταν οι μαχητές πεσμεργκά προσπάθησαν να το σηκώσουν αφού έπεσε στο έδαφος, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Τζάμπαρ αλ-Γιάουαρ, γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας της αυτόνομης κουρδικής περιοχής. «Φαίνεται ότι ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά», πρόσθεσε.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde ανέφερε χθες Τρίτη πως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναχαιτίστηκε εν πτήσει στις 2 Οκτωβρίου και εξερράγη κοντά σε κούρδους και γάλλους στρατιώτες όταν έπεσε στο έδαφος. Δεν είναι σαφές, ανέφερε η Le Monde, κατά πόσον το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό ή μετέφερε ωρολογιακή βόμβα.

Ο Γιάουαρ, που μιλούσε από την Αρμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, δήλωσε πως οι γάλλοι στρατιώτες εκπαίδευαν κούρδους μαχητές κοντά στο σημείο όπου συνετρίβη η ιπτάμενη συσκευή, κοντά στην πόλη Ντόχουκ.

Οι δύο τραυματίες γάλλοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν αμέσως στη Γαλλία για νοσηλεία και ένας από αυτούς βρίσκεται «μεταξύ ζωής και θανάτου», σύμφωνα με τη Le Monde. Σύμφωνα με την εφημερίδα, άλλοι γάλλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά από την έκρηξη, όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Γαλλία έχει περίπου 500 στρατιώτες στο Ιράκ στο πλαίσιο του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει προσωπικό των ειδικών δυνάμεων που εκπαιδεύουν δυνάμεις των Κούρδων πεσμεργκά.