Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Κολομβιανό πρόεδρο Μανουέλ Σάντος «προσφέρει μια σημαντική ώθηση» στη διαδικασία ειρήνευσης στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής.

«Συνήθως δεν σχολιάζουμε το Νόμπελ Ειρήνης (…) όμως πιστεύω ότι ο Ύπατος Αρμοστής ελπίζει προφανώς ότι θα προσφέρει μια σημαντική ώθηση στη διαδικασία ειρήνευσης, που γνώρισε πολλά σκαμπανεβάσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Και ο ίδιος ο Υπάτος Αρμοστής Φίλιπο Γκράντι συνεχάρη θερμά τον Σάντος μιλώντας σε δημοσιογράφους. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το Νόμπελ είναι ουσιαστικά μια αναγνώριση «της πολιτικής γενναιότητας» του Κολομβιανού προέδρου.

«Αυτό που είδα επί του πεδίου ήταν μια εξαιρετική δέσμευση της κυβέρνησης, των FARC και της κοινωνίας των πολιτών», εξήγησε ο Γκράντι. «Και είμαι σίγουρος, έχοντας δει αυτή τη δέσμευση, ότι το τρέχον πολιτικό αδιέξοδο θα αρθεί», κατέληξε ο Ύπατος Αρμοστής.

Η ειρηνευτική διαδικασία με τις Farc στην Κολομβία «έχει προχωρήσει παρά πολύ ώστε τώρα να υποχωρήσει», δήλωσε από τη μεριά του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας πως η βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος φέρνει «ελπίδα και ενθάρρυνση» στους Κολομβιανούς.

Αυτό το βραβείο, που έρχεται «σε μια κρίσιμη στιγμή (…), φέρνει την απαραίτητη ελπίδα και ενθάρρυνση στον κολομβιανό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπαν Κι-μουν. Ακόμη κι αν οι Κολομβιανοί απέρριψαν σε δημοψήφισμα τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι αρχές με τους αντάρτες των Farc, η διαδικασία “έχει προχωρήσει παρά πολύ ώστε τώρα να υποχωρήσει”, πρόσθεσε.