Η Βρετανία πρέπει να διατηρήσει τη στενή συνεργασία της με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες επιβολής του νόμου μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποίησε σήμερα μια υψηλόβαθμη αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας, εν μέσω των ανησυχιών που εκφράζονται ότι η ασφάλεια της χώρας μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα από το Brexit.

Το θέμα της ασφάλειας ήταν εκείνο που πρόβαλαν κατ’ επανάληψη όσοι επιθυμούσαν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. Το είχε αναφέρει όμως και η νυν πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ενώ ο επικεφαλής της Europol είχε επισημάνει ότι η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών και να μπορούμε να καταλαβαίνουμε τις μετακινήσεις των εγκληματιών και την εγκληματική συμπεριφορά πέραν των συνόρων» είπε στους δημοσιογράφους η Λιν Όουενς, η γενική διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος (NCA).

«Παρέχουμε αυτές τις πληροφορίες στο υπουργείο Εσωτερικών και επαφίεται σ’ αυτούς να κάνουν τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η Όουενς μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Η Βρετανία θα μπορούσε να χάσει την πρόσβασή της στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (την ανταλλαγή πληροφοριών για υπόπτους εντός της ζώνης Σένγκεν) αλλά και τη χρήση του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, που επιτρέπει την ευκολότερη έκδοση των υπόπτων μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η NCA ασχολείται με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των σοβαρών εγκληματικών πράξεων. Ο Ντέιβιντ Άρμοντ, ο υπαρχηγός της υπηρεσίας, είπε ότι ο ίδιος πιστεύει πως θα μπορούσαν να συναφθούν νέες διμερείς συμφωνίες, αν αυτό είναι αναγκαίο, όμως προειδοποίησε ότι η διαδικασία αυτή θα είναι περίπλοκη.

«Οι Ευρωπαίοι μας χρειάζονται όσο τους χρειαζόμαστε κι εμείς, ίσως και περισσότερο. Δεν μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση κατά την οποία δεν θα μπορούμε να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπίους εταίρους μας, είναι σημαντικό για την ασφάλειά μας και για τον τρόπο με τον οποίο προστατεύουμε τους πολίτες», εξήγησε.

Η συμμετοχή της Βρετανίας στη Europol είναι ένα από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, καθώς το Λονδίνο πρέπει να αποφασίσει σύντομα αν θα συμφωνήσει ή όχι με τη νέα νομοθεσία που θα διέπει το σώμα αυτό. Ορισμένοι υποστηρικτές του Brexit υποστηρίζουν ότι είναι παράλογο η Βρετανία να υπογράψει υπέρ της στενότερης αστυνομικής συνεργασίας όταν η ίδια πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Η τελική απόφαση αναμένεται ότι θα ληφθεί εντός των επόμενων δύο μηνών.