Η Αμάντα Νοξ και ο πρώην σύντροφός της Ραφαέλε Σολέτσιτο αποφυλακίστηκαν χθες μετά από τέσσερα χρόνια στη φυλακή, καθώς ιταλικό εφετείο τους απάλλαξε από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας της βρετανής Μέρεντιθ Κέρτσερ το 2007 στην Περούτζα.

Με μία απόφαση που αποτελεί πλήγμα στο ιταλικό δικαστικό σύστημα, το εφετείο αναίρεσε την ποινή κάθειρξης 26 ετών κατά της Νοξ και την ποινή κάθειρξης 25 ετών κατά του Σολέτσιτο, αφού ανεξάρτητοι ερευνητές άσκησαν κριτική στα επιστημονικά στοιχεία της αστυνομίας, αναφέροντας ότι είναι αναξιόπιστα.

Η Μέρεντιθ Κέρτσερ είχε βρεθεί ημίγυμνη μέσα σε μια λίμνη αίματος στο διαμέρισμα που μοιραζόταν με τη Νοξ, το σώμα της έφερε 43 μαχαιριές και η νεκροτομή έδειξε ότι είχε προηγουμένως βιαστεί.

Το δικαστήριο είχε επιβάλει μεγαλύτερη, κατά έναν χρόνο, ποινή στην Νοξ κρίνοντάς την ένοχη για δυσφήμηση καθώς είχε ισχυριστεί ότι την Κέρτσερ σκότωσε ένας κογκολέζος ιδιοκτήτης μπαρ, ο Πάτρικ Λουμούμπα, κάτι που όπως είπε η ίδια δήλωσε επειδή πιέστηκε πολύ από την αστυνομία να το πράξει.

Το εφετείο δεν αναίρεσε την καταδικαστική απόφαση με την οποία της είχε επιβληθεί η τριετής κάθειρξη για δυσφήμηση, καταδίκη για την οποία έχει εκτίσει ήδη την ποινή.

Η ετυμηγορία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την πλευρά της Νοξ, ωστόσο ακούστηκαν και κάποιοι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου που φώναζαν «Ντροπή». Η ίδια η Νοξ, πάντως, ξέσπασε σε κλάματα και αστυνομικοί την συνόδευσαν έξω από την αίθουσα.

«Είμαστε ευγνώμονες που ο εφιάλτης της Αμάντα τελείωσε. Υπέφερε επί τέσσερα χρόνια για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε» είπε η αδερφή της.

Ο δικηγόρος της Κάρλο Ντελα Βέντοβα δήλωσε ότι δεν «υπήρξε νικητής» στην υπόθεση και ότι το εφετείο «διόρθωσε ένα λάθος».

Η αδελφή του θύματος Στέφανι ξέσπασε σε λυγμούς στο άκουσμα της απόφασης.

«Σεβόμαστε την απόφαση των δικαστών αλλά δεν κατανοούμε πώς η απόφαση της πρώτης δίκης ανατράπηκε τόσο ριζικά. Εξακολουθούμε να εμπιστευόμαστε το ιταλικό δικαστικό σύστημα και ελπίζουμε ότι η αλήθεια κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί» αναφέρει σε ανακοινωσή της η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω της βρετανικής πρεσβείας η οικογένεια Κέρτσερ.

Η εισαγγελία θα εφεσιβάλει την απόφαση, αλλά φαίνεται απίθανο να εκδοθεί η Νοξ στην Ιταλία από τις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να μεταβεί αργότερα σήμερα.

Στη Βρετανία, δηλώσεις για την υπόθεση έκανε και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. «Δεν έχω παρακολουθήσει όλα τα στάδια της υπόθεσης, αλλά θα έλεγα ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε την οικογένεια της Μέρεντιθ Κέρτσερ γιατί αυτοί οι γονείς έλαβαν μία εξήγηση του τι συνέβη στην υπέροχη κόρη τους και αυτή η εξήγηση δεν υφίσταται πιά» είπε ο πρωθυπουργός.