Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, θα συναντηθεί σήμερα Κυριακή με τη Χίλαρι Κλίντον και με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά συγκλίνουσες πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στις εκστρατείες των υποψηφίων των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών αντιστοίχως καθώς και στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι χωριστές αυτές συναντήσεις θα γίνουν μία ημέρα πριν η Κλίντον και ο Τραμπ αναμετρηθούν στην πρώτη τους τηλεμαχία.

Ο Νετανιάχου ταξίδεψε στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και άλλους ξένους ηγέτες.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στο γραφείο του Νετανιάχου, «συμφωνήθηκε μια συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ» και «αμέσως ήλθαμε σε επαφή με την πλευρά της κυρίας Κλίντον για να κρατήσουμε την ισορροπία». Η πηγή δεν διευκρίνισε ποιος πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει τη συνάντηση Νετανιάχου-Τραμπ, αν ζητήθηκε δηλαδή από την εκστρατεία του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου ή από τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Σχολιαστές επισημαίνουν πως ο Νετανιάχου θέλει να αποφύγει να δώσει την εντύπωση πως παρεμβαίνει στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Στις προηγούμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, το 2012, αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν καταδικάσει την ανοιχτή στήριξη που προσέφερε, όπως έκριναν, ο Νετανιάχου στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ. Ο Ρόμνεϊ είχε επισκεφθεί το Ισραήλ και είχε επικρίνει την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα στη Μέση Ανατολή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προγραμμάτιζε να πάει στο Ισραήλ τον περασμένο Δεκέμβριο, ανέβαλε την επίσκεψή του λίγο καιρό αφότου προκάλεσε σάλο με την πρότασή του να απαγορευθεί η είσοδος μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Τον Μάιο διαβεβαίωσε πάντως σε μια συνέντευξή του ότι θα ταξιδέψει «σύντομα» στο Ισραήλ.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο καθώς και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε. Ο Τραμπ συναντήθηκε κι αυτός με τον Σίσι.