Την ικανοποίησή του εξέφρασε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι θέλει να επαναλάβει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους.

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε ένα σχέδιο του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ και Ρωσία) που έχει ως στόχο την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Η εκπρόσωπος είπε ότι οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους «προς τις δύο πλευρές για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους, στη βάση του χρονοδιαγράμματος που προτείνει το Κουαρτέτο, ως τον καλύτερο τρόπο για την προώθηση των συμφερόντων τους, την επίλυση των διαφορών τους και την εκπλήρωση του οράματος (του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα) για τη λύση των δύο κρατών».

Το Κουαρτέτο ανακοίνωσε την πρότασή του στις 23 Σεπτεμβρίου, ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία τα τέλη του 2012.

Παράλληλα, ζητά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μέσα σε ένα μήνα και καλεί τις δύο πλευρές να σημειώσουν «σημαντική πρόοδο» στα θέματα των συνόρων και της ασφάλειας κατά πρώτον, πριν εξεταστούν τα ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και η τύχη των παλαιστινίων προσφύγων.

Παρότι δέχεται το παλαιστινιακό αίτημα υπέρ ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος, το Κουαρτέτο στηρίζει την άρνηση του Ισραήλ για συνομιλίες υπό προϋποθέσεις.

Η εκτελεστική επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) την Πέμπτη επέμεινε στην επανάληψη των συνομιλιών μόνο αν το Ισραήλ σταματήσει την εποικιστική του δραστηριότητα και αποδεχτεί τα σύνορα του 1967 ως βάση για τις συνομιλίες.

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη από την Ιορδανία και τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο στον Πόλεμο των ‘Εξι Ημερών του 1967.