Στους δρόμους της Λισαβόνας βρέθηκαν σήμερα δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας, στα οποία προχώρησε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα. Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, μετά τις εκλογές στη χώρα, τον περασμένο Ιούνιο.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, CGTP, που διοργάνωσε το συλλαλητήριο αποφάσισε νέες κινητοποιήσεις για την εβδομάδα από τις 20 έως τις 27 Οκτωβρίου, «εναντίον της φτώχειας και της αδικίας που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του CGTP, Μανουέλ Καρβάγιο ντα Σίλβα σχεδόν 130,000 άνθρωποι συμμετείχαν στις σημερινές διαδηλώσεις.

Μάλιστα, οι διαμαρτυρίες συνέπεσαν με τη σημερινή αύξηση του φόρου στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου στο 23% από 6% προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» του προϋπολογισμού. Η Πορτογαλία αγωνίζεται να αποφύγει την μοίρα της Ελλάδας, που βρίσκεται σχεδόν στο χείλος μιας χρεοκοπίας. λέει χαρακτηριστικά το Reuters.

Πάντως, σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι διαδηλώσεις ολοκληρώθηκαν ειρηνικά, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων.