Αμερικανός γερουσιαστής δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ ανέστειλαν το πρόγραμμα βοήθειας για την αναζήτηση των βιετναμέζων στρατιωτών που εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, μέχρι το Ανόι να υποσχεθεί ότι θα αναζητήσει και τους στρατιώτες που δεν ήταν κομμουνιστές.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ανόι ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ενός εκατομμυρίου δολαρίων για δύο χρόνια προκειμένου οι ΗΠΑ να παράσχουν τεχνική υποστήριξη, βοηθώντας το Βιετνάμ να ψάξει τους στρατιώτες του που εξαφανίστηκαν.

Η συμφωνία περιλάμβανε ακόμη την ανταλλαγή πληροφοριών, την κατάρτιση και την παροχή εξοπλισμού.

Όμως τα χρήματα δε θα δοθούν μέχρι «να λάβουμε τις διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί το ίδιο για όλους όσοι πολέμησαν, σε όλα τα στρατόπεδα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζιμ Γουέμπ, πρόεδρος της υποεπιτροπής της αμερικανικής γερουσίας για τη Νότια Ασία και τον Ειρηνικό.

Ο αμερικανός γερουσιαστής, βετεράνος του πολέμου στο Βιετνάμ, σημείωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ενημερώσει το Ανόι για αυτήν την αναστολή.

Σύμφωνα με τις βιετναμέζικες αρχές, περίπου 300.000 στρατιώτες από το κομμουνιστικό Βόρειο Βιετνάμ αγνοούνται μέχρι σήμερα.