Επείγουσες ανάγκες στέγασης, σίτισης, πόσιμου νερού και βελτίωσης της υγιεινής αντιμετωπίζει η Αϊτή καθώς χιλιάδες εκτοπισμένοι εξακολουθούν να ζουν στους καταυλισμούς δεκαοκτώ μήνες μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

Η «ανθρωπιστική κρίση στην Αϊτή δεν έχει τερματιστεί και η κατάσταση παραμένει ευάλωτη στους καταυλισμούς όπου διαμένουν οι εκτοπισμένοι», τόνισε η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Βαλερί Άμος.

«Τεσσεράμισι εκατομμύρια κάτοικοι της Αϊτής αντιμετωπίζουν μια κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, ενώ 600.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στους καταυλισμούς. Ορισμένοι μεταξύ αυτών απειλούνται με έξωση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Αμος έγινε δεκτή από τον πρόεδρο της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί και είχε συναντήσεις εργασίας με αξιωματούχους ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

«Ενώ δίδεται έμφαση στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και εξαρτώμενοι από μια ζωτικής σημασίας βοήθεια για την επιβίωσή τους», είπε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ καλώντας τις δωρήτριες χώρες να συνεχίσουν την αρωγή στην Αϊτή.

Η Αμος που επισκέφτηκε καταυλισμούς στο Πορτ-ο-Πρενς δήλωσε ανήσυχη για την κατάσταση των γυναικών, που είναι εκτεθειμένες στη βία και την ανασφάλεια.