Η ξαφνική αποχώρηση της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών, από την τελετή μνήμης για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11 Σεπτεμβρίου 2001 προκαλεί πολλά ερωτηματικά ενισχύοντας τις ανησυχίες για την πραγματική κατάσταση της υγείας της, μεταδίδει το CNN.

Δημοσιογραφική σύγχυση

Σύγχυση επικράτησε και μεταξύ των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις δραστηριότητες της προεκλογικής της εκστρατείας. Καθώς απομένουν λιγότερες από 60 ημέρες, τόσο η ίδια, όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, δεν έχουν επιτρέψει τη λεπτό προς λεπτό κάλυψη των προεκλογικών τους δραστηριοτήτων από εναλλασσόμενες ομάδες δημοσιογράφων.

Χωρίς τη διαρκή παρουσία των δημοσιογράφων, η Κλίντον αποχώρησε από την τελετή μνήμης, πήγε στο διαμέρισμα της κόρης της Τσέλσι, χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη και στη συνέχεια, αναχώρησε από την πόλη της Νέας Υόρκης, για την οικία της, στην περιοχή Τσαπάκουα, που βρίσκεται εντός της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Έτσι, οι δημοσιογράφοι ήταν διαρκώς ένα βήμα πίσω από τη συνοδεία της Κλίντον, στην προσπάθειά τους να την εντοπίσουν μεταξύ του Μανχάταν και της Τσαπάκουα.

 Συνθήκες «κυνηγητού»

«Τα χθεσινά γεγονότα στην τελετή μνήμης για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου, δείχνουν την σημασία που έχει η οργάνωση μιας ομάδας δημοσιογράφων (protective pool) που θα καλύπτουν τις δραστηριότητες του εν δυνάμει επόμενου προέδρου των ΗΠΑ. Παράλληλα, αποδεικνύει τι συμβαίνει όταν η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον αποτυγχάνει να συμπεριφερθεί στους δημοσιογράφους, όπως τους αξίζει και να τους επιτρέψει να ταξιδεύουν μαζί της, υπό τη συνοδεία των αντρών των μυστικών υπηρεσιών, σε όλες τις μετακινήσεις της προεδρικής υποψηφίου. Οι δημοσιογράφοι έμειναν πίσω, όταν η Κλίντον αποχώρησε ξαφνικά από την τελετή, ενώ στη συνέχεια, δεν ενημερώθηκαν για την εξέλιξη των πραγμάτων και για αυτά που συνέβαιναν σε πραγματικό χρόνο», δηλώνει στο «CNNMoney» η Αν Γκιάραν, δημοσιογράφος του πολιτικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα «The Washington Post», η οποία προεδρεύει της ομάδας των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις προεκλογικές δραστηριότητες της Κλίντον.

Έλλειψη ενημέρωσης

Κατά τη γενικότερη άποψη που έχει διαμορφωθεί στις ΗΠΑ, η έλλειψη άμεσης επαφής κι ενημέρωσης των δημοσιογράφων με τα προεκλογικά επιτελεία των δύο προεδρικών υποψηφίων δημιουργεί επίσης ερωτηματικά για την ικανότητά τους να διαχειριστούν αξιόπιστα την ευθύνη της ενημέρωσης, σε σύγκριση με τις δημοσιογραφικές πρακτικές που είχαν ακολουθηθεί σε προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ δεν είχε καν ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την απόφαση του να παρακολουθήσει την τελετή μνήμης.

Οι προηγούμενες εκστρατείες

Το 2008, ο -τότε- Γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα είχε συμφωνήσει για την οργάνωση της ομάδας των δημοσιογράφων που κάλυπτε τις δραστηριότητες της προεκλογικής του εκστρατείας από τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όταν και διασφάλισε το προεδρικό χρίσμα. Ο αντίπαλός του, ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, έλαβε την απόφαση στα τέλη Ιουλίου.

Το 2012, ο Μιτ Ρόμνεϊ περίμενε μέχρι τον Αύγουστο, ενώ βρέθηκε στο στόχαστρο των δημοσιογράφων του πολιτικού ρεπορτάζ, αλλά της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα.

Από την άλλη μεριά, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος περίμενε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2000 προκειμένου να λάβει την απόφαση για την άμεση δημοσιογραφική κάλυψη της προεκλογικής του εκστρατείας.

Οι εξελίξεις που διαμορφώνονται στην προεκλογική εκστρατεία που διεξάγεται στις ΗΠΑ είναι δηλωτικές της ανάγκης που υπάρχει για την ουσιαστική δημοσιογραφική κάλυψη των προεκλογικών εκστρατειών των δύο προεδρικών υποψηφίων. Από την άλλη μεριά, γίνεται φανερό ότι η προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον θα πρέπει να εργαστεί σκληρά, για να σβήσει από την μνήμη των ψηφοφόρων της εικόνες της υποβασταζόμενης προεδρικής υποψηφίου προκειμένου να εισέλθει στο μαύρο βαν που τη μετέφερε.