Όταν γεννήθηκε όλα πάνω της ήταν μικροσκοπικά και το βάρος της έφτανε τα… 226 γραμμάρια.

Εννέα μήνες αργότερα το μικρότερο μωρό στον κόσμο, η Emilia Grabarczyk διαψεύδει όλα τα προγνωστικά και εξακολουθεί να κάνει «γιγάντια» βήματα στην εξέλιξή της.

Ήρθε στον κόσμο στο Witten της Γερμανίας και το ύψος της δεν ξεπερνούσε τα 22 εκατοστά. Οι φόβοι για την επιβίωσή της διατυπώθηκαν από την πρώτη στιγμή. Αλλά η «μικρή αγωνίστρια», όπως την αποκαλούσαν οι γιατροί που είχαν αναλάβει τη φροντίδα της», τους εξέπληξε όλους με την πορεία της.

Σήμερα, σύμφωνα με τη Daily Mail, έχει βάρος περίπου 3 κιλά και 200 γραμμάρια- έχει δηλαδή το βάρους ενός υγιούς νεογέννητου ενώ τα τοπικά μέσα αναφέρουν πως είναι το μικρότερο πρόωρο μωρό στον κόσμο που τα κατάφερε.

bebe2

Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στην Rumaisa Rahman που είχε γεννηθεί στο Σικάγο στην 25η εβδομάδα της κύησης. Το βάρος της ήταν 244 γραμμάρια.

Σύμφωνα με τον Δρ Bahman Gharavi, επικεφαλής της κλινικής παίδων στο νοσοκομείο St Mary’s της Γερμανίας, η επιβίωση της Emilia ήταν ένα θαύμα. Η κοινή προσπάθεια παιδιάτρων, γυναικολόγων και παιδοχειρουργών- αλλά και της ίδιας της Emilia, φυσικά- έφεραν αυτό το αποτέλεσμα.

«Ακόμα και παιδιά με βάρος σχεδόν 400 γραμμαρίων σπάνια τα καταφέρνουν. Θα πρέπει να ευγνωμονούμε και την Emilia για την επιβίωσή της. Ήταν μια μικρή αγωνίστρια», ανέφερε, «για περισσότερο από έξι μήνες δεν ήταν σαφές αν θα τα κατάφερνε. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες ξεκαθαρίζει το τοπίο».

Ο γιατρός Sven Schiermeier αποφάσισε πως είχε έρθει η στιγμή η Emilia να γεννηθεί με καισαρική τομή στην αρχή της 26ης εβδομάδας, καθώς φοβούνταν πως το έμβρυο θα πεθάνει μέσα στη μήτρα λόγω κάποιου προβλήματος στον πλακούντα.

Κανονικά στην 26η εβδομάδα της κύησης το έμβρυο θα μπορούσε να ζυγίζει και 400 γραμμάρια αλλά επειδή η Emilia δεν τρεφόταν καλά, λόγω του προβλήματος στον πλακούντα, ήταν ακόμα πιο μικρή.

Οι γονείς της, Lukas και Sabine Grabarczyk, δεν αμφιταλαντεύτηκαν ούτε μια στιγμή, ήθελαν να δώσουν στην κόρη τους μια ευκαιρία ακόμα κι αν οι προβλέψεις ήταν εναντίον της.

Όπως ήταν λογικό, η πρόωρη γέννησή της και το μικρό της βάρος είχαν ως αποτέλεσμα μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της.

Ο Δρ Gharavi εξήγησε πως πιθανώς να υπάρξουν επιπλοκές και διαταραχές όπως υπερκινητικότητα και μαθησιακές δυσκολίες.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη Daily Mail, το κοριτσάκι δεν δείχνει κανένα σημάδι κάποιους σοβαρού προβλήματος.

«Υπήρξαν πολλές δύσκολες μέρες και πολλά δάκρυα αλλά είναι ξεκάθαρο, ήθελε να ζήσει», τόνισε η μαμά της.

bebe1