Συνολικά 150 εκατομμύρια δολάρια αποφάσισε να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην κοινοπραξία TASS για τον εκσυγχρονισμό των φέρι μποτ που εξυπηρετούν τις ανάγκες μετακίνησης των πολιτών στο μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Με τη διάθεση των δανείων, η τράπεζα ενισχύει την αξιοπιστία των δημόσιων μέσων μεταφοράς, στην πολυπληθή πόλη της Τουρκίας, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για το πρώτο σχέδιο ιδιωτικοποίησης παρόχου μεταφορών στην Τουρκία, στο οποίο επενδύει η ΕΤΑΑ. Τα κεφάλαια της τράπεζας θα βοηθήσουν την εταιρεία Instanbul Deniz Otobusleri Sanayi ve Ticaret A.S. (IDO), τη δημοτική εταιρεία φέρι μποτ να εξασφαλίσει για τους επιβάτες της, ασφαλή, αποτελεσματική και αξιόπιστη λειτουργία και μετακίνηση στο Βόσπορο.

Η εταιρεία IDO πωλήθηκε εντός του 2011 στην κοινοπραξία TASS, η οποία αποτελείται από τρεις τουρκικές εταιρείες, τις Tepe Insaat, Akfen Holding και Sera Group Investments και μία βρετανική εταιρεία την Souter Investments. Το τίμημα που κατέβαλε η TASS για την απόκτηση του 100% των μετοχών της IDO διαμορφώθηκε σε 861 εκ. δολάρια και η διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέσω διαγωνισμού.

Η κοινοπραξία TASS θα υλοποιήσει νέα σχέδια διαχείρισης των παρεχόμενων υπηρεσιών μετακίνησης, θα εισάγει νέα δρομολόγια και άλλες υπηρεσίες μεταφοράς, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Επίσης, η TASS δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων, αντιθέτως, θα ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό.