Μετά την άρνησή του να υπηρετήσει στη μελλοντική κυβέρνηση της οποίας αναμένεται να ηγηθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν θα πρέπει να παραιτηθεί.

«Τέτοιες δηλώσεις μοιάζουν απρεπείς… και δε μπορούν να δικαιολογηθούν κατά κανένα τρόπο. Ουδείς επικαλέστηκε ζήτημα πειθαρχίας ή υποταγής», είπε ο Μεντβέντεφ.

«Εάν, Αλεξέι Λεονίντοβιτς, διαφωνείτε με την πορεία που χαράσσει ο πρόεδρος, υπάρχει μόνο ένας δρόμος που μπορείτε να ακολουθήσετε και το γνωρίζετε: “να παραιτηθείτε”», πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ.

Ο Κούντριν, ο οποίος απέκτησε φήμη εγγυητή της οικονομικής σταθερότητας τα 11 χρόνια που υπηρετεί ως υπουργός Οικονομικών, είπε στην Ουάσινγκτον την Κυριακή ότι «θα αρνείτο οπωσδήποτε» να υπηρετήσει σε μια κυβέρνηση υπό τον Μεντβέντεφ.

Απαντώντας στον Μεντβέντεφ, ο Κούντριν είπε: «Ναι, είναι πράγματι αλήθεια ότι έχω διαφωνίες μαζί σας. Θα λάβω μια απόφαση όσον αφορά την πρότασή σας και θα συζητήσω με τον πρωθυπουργό».

Βάσει του Συντάγματος της Ρωσίας, ο πρόεδρος δεν έχει την εξουσία να καθαιρέσει τον υπουργό Οικονομικών αλλά μπορεί να το κάνει εάν λάβει σχετική πρόταση του πρωθυπουργού.