Οι δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης ανέφεραν σήμερα ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους διέπραξαν μέσα σε μία ημέρα, χθες Τρίτη, εννέα επιθέσεις αυτοκτονίας στην προσπάθειά τους να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους μια συνοικία της Σύρτης, την οποία τελικά απώλεσαν.

Από τις χθεσινές μάχες σκοτώθηκαν εννέα άνδρες των δυνάμεων της ΚΕΕ και τραυματίστηκαν άλλοι 82, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ρίντα Ίσα, ο εκπρόσωπος Τύπου των κυβερνητικών δυνάμεων. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών οι τζιχαντιστές ενέτειναν τις επιθέσεις αυτοκτονίας, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα κρατούσαν τη συνοικία αρ. 2, από την οποία ωστόσο εκδιώχθηκαν αργά το απόγευμα.

Μέσα σε μία ημέρα πραγματοποιήθηκαν εννέα επιθέσεις, με τους βομβιστές αυτοκτονίας να χρησιμοποιούν «πέντε αυτοκίνητα, ένα μηχανάκι και τρεις ζώνες με εκρηκτικά», σύμφωνα με το κέντρο Τύπου της ΚΕΕ που έδωσε στη δημοσιότητα πολλές φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται τα πτώματα των τζιχαντιστών.

Την Τρίτη, ενώ οι δυνάμεις της ΚΕΕ προωθούνταν σε ένα από τα τελευταία προάστια όπου είχαν οχυρωθεί οι τζιχαντιστές, ένας άνδρας ανατίναξε ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλοί στρατιώτες και δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Η ανακατάληψη, την περασμένη εβδομάδα, της έδρας του γενικού επιτελείου των τζιχαντιστών στο κέντρο Ουαγκαντούγκου (ένα επιβλητικό κτίριο που είχε κατασκευαστεί από τον Μουάμαρ Καντάφι για να φιλοξενεί συνέδρια και συνόδους) έγειρε την πλάστιγγα στη μάχη της Σύρτης υπέρ των κυβερνητικών δυνάμεων. Με την υποστήριξη αεροπορικών βομβαρδισμών από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, από την 1η Αυγούστου, έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες τις τελευταίες ημέρες αφού εκδίωξαν τους άνδρες του ΙΚ από το κέντρο της πόλης, το πανεπιστήμιο και το κτίριο της ραδιοφωνίας.