Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που επέστρεψε σήμερα στη χώρα έπειτα από απουσία περισσότερων από τριών μηνών στη Σαουδική Αραβία όπου ανέρρωνε από μια επίθεση δολοφονίας που έγινε τον Ιούνιο εναντίον του, ζήτησε να κηρυχθεί εκεχειρία προκειμένου να διευκολυνθεί η εξεύρεση μίας λύσης στην κρίση.

«Ο πρόεδρος καλεί όλες τις πλευρές, πολιτικές και στρατιωτικές, να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Sana.

«Η λύση δεν βρίσκεται στα τουφέκια και τα όπλα. Δεν υπάρχει άλλη λύση από τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία και να καταλήξουμε σε μία συμφωνία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Υεμένης επικαλούμενο τον Σάλεχ.

Σύμφωνα με το Sana, ο Σάλεχ θα εκφωνήσει «ένα σημαντικό λόγο προς τον λαό με την ευκαιρία της 49ης επετείου από την επανάσταση της 26ης Σεπτεμβρίου» 1962.

Αυτή η ομιλία αναμένεται την Κυριακή, την προηγουμένη της επετείου. Ο Σάλεχ επέστρεψε ενώ η βία έχει αυξηθεί στην πρωτεύουσα Σαναά, η οποία συγκλονίζεται από συγκρούσεις ανάμεσα στα στρατεύματα που είναι πιστά σ’ αυτόν και σε δυνάμεις που υποστηρίζουν ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και επιδιώκει την ανατροπή του έπειτα από τρεις δεκαετίες.

Μέχρι στιγμής περίπου 450 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Μία πρώτη εκεχειρία, που είχε κηρυχθεί την Τρίτη από τον αντιπρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, καταστρατηγήθηκε την επομένη.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από τη Σαουδική Αραβία επεσήμανε ότι ο Σάλεχ επέστρεψε στην Υεμένη για να «βάλει τάξη» και να «προετοιμάσει τις εκλογές».

«Επέστρεψε στην Υεμένη για να βάλει τάξη στη χώρα και να προετοιμάσει εκλογές», δήλωσε αυτός ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Στη συνέχεια αναμένεται να «παραιτηθεί», πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίσει πότε θα συμβεί αυτό.