Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα τη σύλληψη και απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ενός παλαιστίνιου υπαλλήλου του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (Pnud) στη λωρίδα της Γάζας, ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε «τρομοκρατικές» δραστηριότητες της ισλαμιστικής Χαμάς που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακο.

Ο Ουάχιντ Μπουρς, ο οποίος, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, συνελήφθη στις 16 Ιουλίου και σήμερα του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, είναι ο δεύτερος εργαζόμενος σε ανθρωπιστική οργάνωση στη λωρίδα της Γάζας του οποίου τη σύλληψη ανακοινώνει το Ισραήλ σε διάστημα μικρότερο της εβδομάδας.

Ο Ουάχιντ Μπουρς, μηχανικός ο οποίος εργοδοτείται από το 2003 από το Pnud και εργαζόταν στην κατεδάφιση κτιρίων που είχαν καταστραφεί σε διαδοχικές συγκρούσεις στη λωρίδα της Γάζας, κατηγορείται ότι «χρησιμοποίησε τη θέση του προκειμένου να παράσχει υλική υποστήριξη στις τρομοκρατικές και στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς», ανέφερε η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας (Σιν Μπετ) σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση.

Ηλικίας 38 ετών και με καταγωγή από την Τζαμπάλια (βόρεια λωρίδα της Γάζας), ο Μπουρς έδρασε με την καθοδήγηση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Χαμάς, αναφέρει η Σιν Μπετ, σύμφωνα με την οποία ομολόγησε ότι εργαζόταν για τη Χαμάς.

Συμμετείχε πέρυσι στην κατασκευή, με πόρους του Pnud, ενός λιμενοβραχίονα που προοριζόταν για τις ναυτικές δραστηριότητες της Χαμάς, ανέφερε η Σιν Μπετ. Παρενέβαινε στους αξιωματούχους του Pnud προκειμένου στα προγράμματα αποκατάστασής τους να δώσουν προτεραιότητα σε τομείς όπου κατοικούν μέλη της Χαμάς, ανέφερε η Σιν Μπετ.

Όταν βρίσκονταν όπλα ή σήραγγες που προορίζονταν για στρατιωτική χρήση σε σπίτια που επρόκειτο να αποκατασταθούν από το Pnud, ενημέρωνε τη Χαμάς η οποία έπαιρνε τότε τον έλεγχο των σημείων αυτών, σύμφωνα με τη Σιν Μπετ.

Το Ισραήλ είχε ήδη ανακοινώσει την Πέμπτη τη σύλληψη και την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του διευθυντή της αμερικανικής χριστιανικής μκο World Vision, του Μοχάμεντ Χάλαμπι. Οι ισραηλινές υπηρεσίες τον κατηγορούν ότι καταχραζόταν κάθε χρόνο (αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του) 7,2 εκατομμύρια δολάρια (6,5 εκατομμύρια ευρώ) προς όφελος της Χαμάς και του ένοπλου βραχίονα της.

Αυτές οι δύο υποθέσεις «δείχνουν πώς εκμεταλλεύεται η Χαμάς τους πόρους των διεθνών οργανώσεων αρωγής σε βάρος του άμαχου πληθυσμού της λωρίδας της Γάζας», δήλωσε η ισραηλινή κυβέρνηση.