Ο Μπαράκ Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει ενημέρωση σε ζητήματα που άπτονται της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο Ομπάμα έχει χαρακτηρίσει τον Τραμπ «ακατάλληλο» για την προεδρία των ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι η ενημέρωση που θα του γίνει πρέπει να παραμείνει απόρρητη. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει επίσημα την προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, που έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την πρώτη προεδρική του θητεία.

Απογοητευμένος ο Ομπάμα

Από την άλλη μεριά ο Ομπάμα δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, ενός πρώην τηλεοπτικού αστέρα κι εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου του μεσιτικού χώρου, που έχει εξαγγείλει την προσωρινή απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, αλλά και την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, προκειμένου να σταματήσει η ροή Μεξικάνων μεταναστών.

Στις αρχές της εβδομάδας ο Αμερικανός πρόεδρος αναρωτήθηκε γιατί οι ηγετικοί κύκλοι των Ρεπουμπλικάνων εξακολουθούν να στηρίζουν πολιτικά την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ, ενώ χθες, χαρακτήρισε «γελοίους» τους ισχυρισμούς του Τραμπ, σύμφωνα με τους οποίους οι εκλογές της 8ης Νοεμβρίου μπορεί να είναι διαβλητές.

«Φυσικά και οι εκλογές δε μπορεί να είναι διαβλητές, τι σημαίνει αυτό; Στην περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται με 10 ή 15 μονάδες μέχρι την ημέρα των εκλογών και καταλήξει να τις χάσει, τότε, ίσως να προκύψουν ερωτηματικά. Ωστόσο δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα την περίοδο αυτή,» τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σαφή προβάδισμα στη Χίλαρι Κλίντον, η οποία επίσης, θα έχει ενημέρωση για τη σημερινή διεθνή κατάσταση ασφάλειας και τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

Ίση μεταχείριση στους δύο υποψήφιους

Ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αμερικανικό Πεντάγωνο ξεκαθάρισε ότι και οι δύο υποψήφιοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση. «Θ’ ακολουθήσουμε την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, αλλά και την παράδοση αναφορικά με τους προεδρικούς υποψηφίους που πρέπει να ενημερωθούν. Έτσι, στην περίπτωση που εκλεγούν, θα έχουν ήδη διαμορφώσει άποψη και θα είναι προετοιμασμένοι για τα θέματα ασφάλειας» τόνισε ο Ομπάμα.

«Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι έχουν ενημερωθεί ότι πρόκειται για απόρρητες ενημερώσεις, ενώ αν θέλουν να γίνουν πρόεδροι, θα πρέπει ν’ αρχίσουν να συμπεριφέρονται σαν πρόεδροι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι ικανοί να έχουν τέτοιες ενημερώσεις, αλλά να κρατούν το περιεχόμενό τους, μυστικό» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι η Κλίντον δε θα πρέπει να λάβει ενημέρωση, εξαιτίας της επιλογής της να χειριστεί εμπιστευτικά ηλεκτρονικά μηνύματα από τον προσωπικό της διακομιστή, κατά την περίοδο που υπηρετούσε στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Ο Τραμπ κατά Ομπάμα και Κλίντον

Ο Τραμπ από την πλευρά του, κατηγορεί τόσο τον Μπαράκ Ομπάμα, όσο και τη Χίλαρι Κλίντον για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους.

«Η εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα και της Χίλαρι Κλίντον οδήγησε στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, έδωσε οικονομική ρευστότητα στο Ιράν, ενώ ως συνέπεια, οι ΗΠΑ δέχονται μεγάλους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών από τις πιο επικίνδυνες περιοχές του κόσμου» δήλωσε Στέφεν Μίλερ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Τραμπ, σε ανακοίνωσή του.

«Ωστόσο, κανένα από τα παραπάνω δεν αποτελεί έκπληξη, για μία διακυβέρνηση που επέτρεπε στην υπουργό των Εξωτερικών, να απειλεί τη χώρα με τη χρήση ενός ιδιωτικού διαμετακομιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, να σβήνει τα αρχεία της και λέει ψέματα σε όλους μας» συμπλήρωσε καυστικά ο Μίλερ.