Η σημερινή εικόνα για την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας παρουσίασε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή τους στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, αμέσως μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του ότι «μέχρι τώρα, οι συγκλίσεις είναι σε δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα, ενώ υπάρχουν και αποκλίσεις -από συγκλίσεις που είχαμε προηγουμένως (συμφωνίες Χριστόφια-Ταλάτ)- και είναι πολύ σοβαρές».

Φυσικά ο κ. Χριστόφιας ανέφερε στον επικεφαλής του ΟΗΕ «τα θέματα που έχουν σχέση με την εξερεύνηση υδρογονανθράκων και τις απειλές από πλευράς της Τουρκίας», από τα οποία, όπως σημείωσε, ξεκίνησε την αναφορά του στον Μπαν Κι-μουν.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας υποσχέθηκε να μιλήσει γι’ αυτά τα ζητήματα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης, είπε ότι καμία αναφορά δεν έγινε και ούτε νομίζει ότι θα γίνει από τον Γενικό Γραμματέα, για να διακόψει ή να αναβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία τις έρευνες.

Τέλος, σε ερώτηση αν ο Μπαν Κι-μουν διατύπωσε κάποια άποψη για τις προθέσεις του, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι κάποιοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ επιδιώκουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι «ο ΓΓ έδειξε ενδιαφέρον για να παρέμβει. Και όταν λέμε για να παρέμβει δεν εννοούμε μόνο για τις απειλές της Τουρκίας, αλλά και για τη διόρθωση συμπεριφορών, αν είναι δυνατό. Από εκεί και πέρα βεβαίως η ζωή θα δείξει…».