Καριέρα στην Goldman Sachs κάνει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Προσελήφθη από την αμερικανική επενδυτική τράπεζα ως σύμβουλος και μη εκτελεστικός πρόεδρος της διεθνούς μονάδας της.

Ο Μπαρόζο έχει διατελέσει πρόεδρος της Κομισιόν από το 2004 έως το 2014 και πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2002 έως το 2004.

Η Goldman Sachs International, της οποίας θα προεδρεύει ο Μπαρόζο, έχει την έδρα της στο Λονδίνο και από τα 6.000 μέλη του προσωπικού της, λιγότερα από 1.000 έχουν τη βάση τους εκτός Βρετανίας.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκης Επιτροπης Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σήμερα ότι από νομικής απόψεως η απόφαση του τέως προέδρου της Ευρωπαϊκης Επιτροπης Ζοζέ Μανουέλ Μπαροζο να εργαστεί στην αμερικανική Τράπεζα Goldman Sachs είναι συμβατή προς την κοινοτική νομοθεσία και προς τον κώδικα δεοντολογίας που ορίζει τις υποχρεώσεις των μελών της Ευρωπαϊκης Επιτροπης μετά τη λήξη της θητεία τους.

Ανέφερε ωστόσο ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τις δραστηριότητες του τέως προέδρου της σε σχέση με την εφαρμογή του κώδικα δεοντολογίας κατα τη διάρκεια της εργασίας του στην Τράπεζα, ενώ ανέφερε επίσης οτι ο Μπαρόζο πριν ανακοινώσει τη νέα εργασιακή σχέση του είχε ενημερώσει επί του θέματος τηλεφωνικά τον νυν πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.