Οι ΗΠΑ πρόκειται ν΄αναπτύξουν ένα κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από τη Νότια Κορέα, για να καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια εικόνες για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας, αναφέρει δημοσίευμα αμερικανικού περιοδικού εξειδικευμένου σε στρατιωτικές πληροφορίες.

Η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Σεούλ για τις πτήσεις ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους Global Hawk κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τις δυο Κορέες.

Οι ΗΠΑ, που έχουν αναπτύξει 28.500 στρατιώτες τους στο νότιο τμήμα της χερσονήσου, επιβλέπουν ήδη τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας με δορυφόρους και κατασκοπευτικά αεροσκάφη U-2 με πιλότο.

Το Global Hawk έχει μια μεγαλύτερη διάρκεια πτήσης, μέχρι 40 ώρες, πετάει σε ύψος περίπου 20 χλμ και μπορεί να «δει» στόχους σε μια απόσταση μέχρι 550 χλμ. Μπορεί δηλαδή να δει τη Βόρεια Κορέα ως την Κίνα, βόρεια του ποταμού Γιάλου.

Το Global Hawk είναι εφοδιασμένο με υπέρυθρες κάμερες μεγάλης εμβέλειας, με ραντάρ και ανιχνευτές που μπορούν να εντοπίσουν ξένα στρατιωτικά σήματα.