Πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο για την πραγματοποίηση συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία αποσκοπεί να ασκήσει πιέσεις στον στρατό που βρίσκεται στην εξουσία να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για μεταρρυθμίσεις και εκδημοκρατισμό, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η διαδήλωση αυτή στην πλατεία στην οποία ξεκίνησε η αιγυπτιακή εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου γίνεται κατόπιν αιτήματος κοσμικών και αριστερών οργανώσεων, κυρίως κινημάτων νέων.

Την διαδήλωση αυτή μποϋκοτάρει η οργάνωση Αδελφοί Μουσουλμάνοι και άλλα ισλαμιστικά κινήματα.

«Κανένα από τα αιτήματα της επανάστασης δεν έχει υλοποιηθεί», δήλωσε σήμερα ένας 38χρονος διαδηλωτής.

«Δεν αξίζει στον αιγυπτιακό λαό να ξεχαστούν οι υποσχέσεις της επανάστασης», σημείωσε παράλληλα ο πνευματικός που θα τελούσε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία.

Ο στρατός αναγνωρίζει σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Facebook «το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση», αλλά προειδοποιεί ότι θα απαντήσει σε κάθε χρήση βίας «με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα και τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

Η αστυνομία επίσης ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από την πλατεία Ταχρίρ για σήμερα τις δυνάμεις αντιμετώπισης των ταραχών, οι οποίες βρίσκονται εκεί εδώ και πολλές εβδομάδες, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διαδήλωση.