Την ελπίδα ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει «υπερβολικά» στην απόφαση των Γερμανών βουλευτών να αναγνωρίσουν την γενοκτονία των Αρμενίων, μια ψηφοφορία που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, η Τουρκία αντέδρασε επί αυτού του ζητήματος και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να υπάρξουν υπερβολικές αντιδράσεις» τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, σε ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αργεντινή.

Ο υπουργός, ο οποίος δεν είχε κρύψει τον προβληματισμό του πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας σχετικά με την χρησιμότητα μιας τέτοιας διαδικασίας, τόνισε ότι η Γερμανία, όπου διαμένουν περίπου 3 εκατομμύρια κάτοικοι τουρκικής καταγωγής, έχει «πολύ στενούς δεσμούς με την Τουρκία», αναφερόμενος επιπλέον στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα ήθελε να εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου η Αρμενία και η Τουρκία «να μην μιλούν η μία για την άλλη αλλά η μία με την άλλη».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήδη δήλωσε ότι η ψηφοφορία θα «επηρεάσει σοβαρά τις τουρκογερμανικές σχέσεις».