Μεγάλη αυτοκινητοπομπή πολιτικών και στρατιωτικών οχημάτων από τη Λιβύη πέρασε την πόλη Αγκαντέζ στο βόρειο Νίγηρα, επιβεβαίωσε στρατιωτική πηγή της χώρας.

Στρατιωτικές πηγές από τη Γαλλία και το Νίγηρα δήλωσαν σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι μπορεί να πρόκειται για μια δραματική προσπάθεια του Μουάμαρ Καντάφι να βρει καταφύγιο σ’ ένα φιλικό αφρικανικό κράτος έπειτα από μυστικές διαπραγματεύσεις.

Στην αυτοκινητοπομπή, η οποία αποτελείται από 200 ως 250 οχήματα, παρασχέθηκε συνοδεία από το στρατό του Νίγηρα, μιας φτωχής και περίκλειστης πρώην γαλλικής αποικίας νοτίως της Λιβύης, και ενδέχεται, σύμφωνα με μια γαλλική στρατιωτική πηγή, ο Καντάφι να ενωθεί μ’ αυτή καθ’ οδόν προς την Μπουρκίνα Φάσο, η οποία του έχει προσφέρει άσυλο.

Ο γιός του Καντάφι Σάιφ αλ-Ισλάμ εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να ενωθεί με την αυτοκινητοπομπή, πρόσθεσε η γαλλική πηγή. Η Γαλλία διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο στον πόλεμο κατά του Καντάφι και μια τόσο μεγάλη λιβυκή στρατιωτική αυτοκινητοπομπή δύσκολα μπορεί να μετακινήθηκε με ασφάλεια χωρίς να το γνωρίζει και να έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πηγές του Ρόιτερς, η Γαλλία μπορεί να έχει μεσολαβήσει για να υπάρξει μια διευθέτηση ανάμεσα στη νέα λιβυκή κυβέρνηση και τον Καντάφι.

Ωστόσο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει την πληροφορία για την άφιξη της αυτοκινητοπομπής στην πόλη Αγκαντέζ του βόρειου Νίγηρα ούτε ότι έχει γίνει οποιαδήποτε προσφορά στον Καντάφι, ο οποίος καταζητείται μαζί με τον Σάιφ αλ-Ισλάμ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Αξιωματούχοι άλλων δυτικών κυβερνήσεων και του νέου συμβουλίου που κυβερνά τη Λιβύη δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Οι πηγές είπαν ότι η αυτοκινητοπομπή, στην οποία επιβαίνουν πιθανόν αξιωματικοί στρατιωτικών μονάδων που έχουν τη βάση τους στη νότια Λιβύη, μπορεί να μπήκε από την Αλγερία, αντί να διέσχισε απ’ ευθείας τα σύνορα Λιβύης – Νίγηρα. Έφτασε αργά χθες το β΄ράδυ κοντά στη βόρεια πόλη Αγκαντέζ. Την περασμένη εβδομάδα, η Αλγερία είχε δεχθεί τη σύζυγο, την κόρη και δύο άλλους γιους του Καντάφι, εξοργίζοντας τους εξεγερμένους που τον ανέτρεψαν.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Καντάφι Μούσα Ιμπραήμ είχε δηλώσει προς το τηλεοπτικό δίκτυο Arrai, που έχει έδρα τη Δαμασκό, ότι ο Μουάμαρ Καντάφι είναι «θαυμάσια στην υγεία του» και «οργανώνει την άμυνα» της Λιβύης.

«Είμαστε ακόμη ισχυροί», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος πρόσθεσε πως οι γιοι του ανατραπέντος λίβυου ηγέτη, τους οποίους δεν κατονόμασε, έχουν αναλάβει το ρόλο τους στην άμυνα και τη θυσία΅ για τη χώρα τους.

Πιστός στον πρώην ισχυρό άνδρα της Λιβύης, ο Μούσα Ιμπραήμ βρίσκεται, σύμφωνα με τις νέες λιβυκές αρχές, στην όαση Μπάνι Ουάλιντ, που είναι περικυκλωμένη από τις αντικανταφικές δυνάμεις.

Οι «άξιες φυλές» της χώρας συνεχίζουν να υπερασπίζονται το παλιό καθεστώς και θα ξαναπάρουν τις πόλεις που κατέκτησαν οι εξεγερμένοι, διαβεβαίωσε.

Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε τους «πράκτορες του ΝΑΤΟ» που ανέτρεψαν το καθεστώς ότι διαπράττουν «εγκλήματα, κυρίως βιασμούς, φόνους και λεηλασίες».

«Αγωνιζόμαστε και αντιστεκόμαστε για τη Λιβύη και για όλους τους Άραβες», δήλωσε ακόμη.