Πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν έως σήμερα οι επιστήμονες είχε αναπτύξει εξελιγμένες μεθόδους δημιουργίας λίθινων εργαλείων ο Homo Erectus, ο πρόγονος του σύγχρονου Homo Sapiens. Ευρήματα στην Κένυα δείχνουν ότι οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν κοφτερούς χειροπελέκεις από ηφαιστειακές πέτρες, που είχαν κατεργαστεί κατάλληλα οι ίδιοι πριν από περίπου 1,8 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή έως και 350.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι θεωρείτο έως σήμερα.

Η ανακάλυψη έγινε στην τοποθεσία Κοκισελέϊ, στις όχθες της λίμνης Τουρκάνα της βορειοδυτικής Κένυας, από Αμερικανούς και Γάλλους ερευνητές με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Λεπρ των πανεπιστημίων Ράτγκερς και Κολούμπια.

Τα ευρήματα εγείρουν νέα ερωτήματα αναφορικά με την περιοχή από όπου προέρχονται οι πρώιμοι άνθρωποι (Homo erectus), αλλά και το πώς κατάφεραν να αναπτύξουν την προωθημένη για την εποχή τους τεχνική κατασκευής εργαλείων, που χαρακτηρίζει, σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους, τη λεγόμενη «Αχελαία» περίοδο.

Ο «όρθιος άνθρωπος» (Homo erectus) εμφανίστηκε πριν από δύο περίπου εκατ. χρόνια και εξαπλώθηκε από την Αφρική έως την Ασία, προτού εξαφανιστεί οριστικά πριν από 70.000 χρόνια και ενώ είχε ήδη ανατείλει το «άστρο» του διαδόχου του, του «σοφού ανθρώπου».

Η χρονολόγηση των εργαλείων (το μεγαλύτερο των οποίων έχει μήκος 20 εκατοστών) έγινε σε σύγχρονα παλαιομαγνητικά εργαστήρια, που έδειξαν ηλικία 1,76 εκατ. ετών, ενώ τα προηγούμενα παλαιότερα «αχελαία» λίθινα εργαλεία είχαν ανακαλυφθεί στο Κόνσο της Αιθιοπίας (ηλικίας 1,4 εκατ. ετών) και στην Ινδία (1 – 1,5 εκατ. ετών).

Ακόμα οι ερευνητές δεν έχουν βρει ένα «αχελαίο» εργαλείο δίπλα σε ένα απολίθωμα «όρθιου ανθρώπου», όμω

ς οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι ήταν αυτός που εξέλιξε την τεχνική κατασκευής των λίθινων εργαλείων. Τα εργαλεία, όπως αυτά που βρέθηκαν στην Κένυα, ήταν πιο βαριά και κοφτερά σε σχέση με τα προηγούμενα, που ήταν συνήθως απλά βότσαλα με μυτερές άκρες.

Τα αρχαιότερα και πιο πρωτόγονα εργαλεία που έχουν βρεθεί, ανακαλύφθηκαν στο φαράγγι Ολντουβάι στην Τανζανία, χρονολογούνται πριν από 2,6 εκατ. χρόνια και θεωρείται ότι χρησιμοποιούνταν από τον προηγούμενο πρόγονό μας, τον Homo habilis.

Τα νεότερα και καλύτερα εργαλεία επέτρεπαν στους Homo erectus να κυνηγάνε και να τεμαχίζουν με μεγαλύτερη επιτυχία μικρά και μεγάλα ζώα (π.χ. ζέβρες), αναβαθμίζοντας την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής τους. Οι δυνατότητες κατασκευής πιο εξελιγμένων εργαλείων υποδηλώνουν ότι, ήδη πριν από 1,8 εκατ. χρόνια, οι πρόγονοί μας είχαν τις αναγκαίες νοητικές ικανότητες για κάτι τέτοιο. Οι «όρθιοι άνθρωποι» εκτιμάται ότι μετέφεραν τη νέα λίθινη τεχνολογία τους στην περιοχή της Μεσογείου πριν από περίπου ένα εκατ. χρόνια.