Πέντε άτομα συνελήφθησαν στην επεισοδιακή διαδήλωση που έγινε χθες βράδυ στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας κατά του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν σε παρόμοια διαδήλωση στο Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, έγιναν πέντε συλλήψεις με την κατηγορία της παρεμπόδισης και της αντίστασης στις δυνάμεις της τάξης.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το ξενοδοχείο Hyatt Regency του Μπέρλινγκεϊμ, κοντά στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, όπου συνεδρίαζαν οι Ρεπουμπλικάνοι της Καλιφόρνιας και θα μιλούσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ομάδες διαδηλωτών περικύκλωσαν το ξενοδοχείο, κρατώντας πλακάτ με υβριστικά συνθήματα, όπως «Τραμπ ηλίθιε» ή «Ο φόβος και το μίσος δεν είναι προεδρικά προσόντα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε πεζός και μπήκε από την πίσω πόρτα στο ξενοδοχείο υπό την προστασία αστυνομικών δυνάμεων. Κάποιοι διαδηλωτές έριξαν αυγά κατά των δυνάμεων της τάξης και προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας, η οποία είχε σταματήσει την κυκλοφορία στους γύρω δρόμους. Εικόνες που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά δείχνουν ομάδα διαδηλωτών να προσπαθεί να περάσει τον φράχτη, τον οποίο είχε στήσει η αστυνομία, για να καταφέρει να διεισδύσει στο ξενοδοχείο ενώ φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου είδε διαδηλωτές να ρίχνουν μια καρέκλα για να σπάσουν ένα τζάμι του ξενοδοχείου ώστε να μπορέσουν να μπουν μέσα στο κτίριο και τουλάχιστον έναν υποστηρικτή του Ντόναλντ Τραμπ να δέχεται επίθεση από τους διαδηλωτές.

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν μεξικανικές σημαίες σε μια κίνηση με συμβολισμό καθώς ο Τραμπ δεν σταματά τις δυσφημιστικές του δηλώσεις για τους Μεξικανούς, τους οποίους έχει χαρακτηρίσει βιαστές και εγκληματίες, ζητώντας να κατασκευαστεί ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων του Μεξικού με τις ΗΠΑ.

Κατά την ομιλία του στο Μπέρλινγκεϊμ αναφέρθηκε στην περιπετειώδη άφιξή του στο ξενοδοχείο και στα επεισόδια της προηγουμένης. «Δεν ήταν η πιο εύκολη είσοδος που έχω κάνει», αστειεύτηκε, προσθέτοντας ότι χρειάστηκε να περάσει πάνω από έναν φράχτη για να φτάσει. «Ήταν σα να διασχίζω τα σύνορα. Αλλά έφτασα».

Επίσης αναφέρθηκε στην συγκέντρωση της Πέμπτης, την οποία χαρακτήρισε απίστευτη καθώς συμμετείχαν 31.000 άνθρωποι και κανένας διαδηλωτής δεν βρισκόταν εντός. Το βράδυ της Πέμπτης είχαν ξεσπάσει βίαια επεισόδια και τουλάχιστον 20 άνθρωποι είχαν συλληφθεί σε άλλη διαδήλωση που έγινε εναντίον του Τραμπ στην Κόστα Μέσα, στα προάστια του Λος Άντζελες.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αύξηση των βίαιων επεισοδίων που σημειώνονται στο περιθώριο ή κατά τις ομιλίες που εκφωνεί στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, που θα γίνουν στις 8 Νοεμβρίου.

Οι προκριματικές εκλογές στις 7 Ιουνίου στην Καλιφόρνια, την πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία δίνει 172 εκλέκτορες, είναι κρίσιμης σημασίας για τον Τραμπ, αν θέλει να εξασφαλίσει τους 1.237 εκλέκτορες που χρειάζεται για να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων έναντι του κύριου αντιπάλου του Τεντ Κρουζ.

trump01 trump02 trump03 trump04 trump05 trump06 trump07