Νικητής κατάφερε να βγει ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ σε πέντε βορειοανατολικές πολιτείες, ενισχύοντας ουσιαστικά την πολιτική δυναμική του και υλοποιώντας ένα σημαντικό πολιτικό βήμα προς την τελική ευθεία του κεντρικού συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Ο Τραμπ συγκέντρωσε νίκες έναντι των συνυποψηφίων του Τεντ Κρουζ και Τζον Κέισικ, στην Πενσιλβάνια (56,7%, 17 εκλέκτορες) στο Μέριλαντ (54,4%, 35 εκλέκτορες) στο Κονέκτικατ (57,7%, 28 εκλέκτορες) στο Ροντ Αϊλαντ (63,8%, 9 εκλέκτορες), αλλά και στο Ντέλαγουερ (60,8%, 16 εκλέκτορες).

Ο Τεντ Κρουζ εξασφάλισε το 21,6% του ποσοστού των ψήφων στην Πενσυλβάνια, το 18,9% στο Μέριλαντ, το 11,7% στο Κονέκτικατ, το 10,4% και έναν εκλέκτορα στο Ροντ Αϊλαντ, αλλά και το 15,9% των ψήφων στο Ντελάγουερ.

Ο Τζον Κέισικ πήρε το 19,4% των ψήφων στην Πενσιλβάνια, το 23% των ψήφων στο Μέριλαντ, το 28,5% των ψήφων στο Κονέκτικατ, το 24,4% των ψήφων και 5 εκλέκτορες στο Ροντ Αϊλαντ, αλλά και το 20,4% των ψήφων στο Ντέλαγουερ.

Έτσι, από τη χθεσινή προκριματική διαδικασία ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε 105 εκλέκτορες, ο Τζον Κέισικ 5 εκλέκτορες και ο Τεντ Κρουζ έναν εκλέκτορα στο Ροντ Αϊλαντ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πύργο του στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ υποστήριξε ότι είναι η ώρα για τους Κρουζ και Κέισικ να εγκαταλείψουν τον προεκλογικό αγώνα προκειμένου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να ενωθεί πίσω από την υποψηφιότητά του για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου ώστε ο ίδιος να διαδεχτεί τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. «Θεωρώ τον εαυτό μου ως τον πιθανό προεδρικό υποψήφιο. Φαίνεται ότι η κατάσταση έχει ξεκαθαρίσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

«Πρέπει να εγκαταλείψουν την προεκλογική κούρσα γιατί απλά, δεν έχουν καμία πιθανότητα νίκης», δήλωσε ο Τραμπ σε εκδήλωση του περιοδικού Time στη Νέα Υόρκη.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον εξασφάλισε στην Πενσιλβάνια το 55,6%, 91 εκλέκτορες, στο Μέριλαντ το 63% και 53 εκλέκτορες, στο Κονέκτικατ το 51,7% και 27 εκλέκτορες, στο Ροντ Αϊλαντ το 43,3% και 11 εκλέκτορες και στο Ντέλαγουερ το59,8% και 12 εκλέκτορες.

Από την πλευρά του, ο Μπέρνι Σάντερς εξασφάλισε ποσοστό 43,6% και 59 εκλέκτορες στην Πενσιλβάνια, 33,3% και 24 εκλέκτορες στο Μέριλαντ, 46,5% και 24 εκλέκτορες στο Κονέκτικατ, 55% και 13 εκλέκτορες στο Ροντ Αϊλαντ και ποσοστό 39,2% και 9 εκλέκτορες στο Ντέλαγουερ. Πηγή: AP

Έτσι, η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε 194 εκλέκτορες, έναντι 129 εκλεκτόρων του Μπέρνι Σάντερς.

Η Κλίντον επικράτησε στο Μέριλαντ, το Ντέλαγουερ, την Πενσιλβάνια και το Κονέκτικατ, ενώ ο Σάντερς αναμένεται ότι θα κερδίσει τελικά στο Ροντ Αϊλαντ. Στη διάρκεια επινίκιας ομιλίας της στη Φιλαδέλφεια η Κλίντον επιτέθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος την κατηγορεί ότι προσπαθεί να παίξει το χαρτί ότι είναι γυναίκα, στην προσπάθειά της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. «Εάν ο αγώνας για το σύστημα υγείας των γυναικών, αλλά και για μια πληρωμένη οικογενειακή άδεια, όπως και η άρση των αδικιών στην καταβολή των ημερομισθίων, σημαίνουν ότι παίζω το χαρτί της γυναίκας υποψηφίου, τότε, απλά θα συμφωνήσω», τόνισε η Κλίντον.