Η τουρκική αστυνομία κρατεί δεκάδες άτομα στο πλαίσιο έρευνας για οικονομικές σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η αστυνομική επιχείρηση είχε ως επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη και επεκτάθηκε σε εννέα επαρχίες. Υπό κράτηση έχουν τεθεί 88 άνθρωποι, ενώ οι εισαγγελικές αρχές έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης για 140 άτομα.

Μεταξύ των κρατουμένων περιλαμβάνονται στελέχη και υπάλληλοι της τράπεζας Asya, η οποία ιδρύθηκε από υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν και ετέθη υπό τον έλεγχο του κράτους πέρυσι.

Η έρευνα αφορά τη συγκέντρωση πόρων ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών (17 εκατομμυρίων δολαρίων) για την οργάνωση του Γκιουλέν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον κάποτε σύμμαχό του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, για τη δημιουργία «παράλληλου κράτους» και για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω ενός δικτύου υποστηρικτών στη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης. Οι υποστηρικτές του Γκιουλέν αρνούνται τις κατηγορίες.

Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε τον Δεκέμβριο 2014 ένταλμα σύλληψης κατά του Γκιουλέν με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Η συμμαχία Ενρτογάν-Γκιουλέν κατέρρευσε όταν η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές άρχισαν το 2013 έρευνα για διαφθορά κατά προσώπων του πολύ στενού κύκλου του Ερντογάν.

Χιλιάδες αστυνομικοί, εισαγγελείς και δικαστές έχουν έκτοτε αποπεμφθεί για υποτιθέμενες σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι τουρκικές αρχές διεξάγουν συστηματικό πόλεμο κατά μέσων ενημέρωσης και επιχειρήσεων που κατηγορούνται για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.