Ότι στηρίζει την τρομοκρατία και αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις περιφερειακών κρατών όπως στην Συρία και την Υεμένη κατηγόρησαν οι ηγέτες 50 και πλέον μουσουλμανικών κρατών το Ιράν.

Αντιπρόσωποι 57 κρατών, ανάμεσά τους περίπου τριάντα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, εκ των οποίων και ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), με φόντο μια σειρά περιφερειακών και διεθνών κρίσεων — όπως οι ένοπλες συρράξεις στη Συρία και στην Υεμένη, ή οι αλλεπάλληλες, πολυαίμακτες τρομοκρατικές επιθέσεις σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

«Η σύνοδος αποδοκίμασε την εμπλοκή του Ιράν στις εσωτερικές υποθέσεις περιφερειακών κρατών και άλλων κρατών–μελών όπως το Μπαχρέιν, τη Συρία την Υεμένη και τη Σομαλία και την συνεχιζόμενη υποστήριξη του στην τρομοκρατία», αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.

Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη δόμησης «σχέσεων συνεργασίας» μεταξύ του Ιράν και των άλλων μουσουλμανικών χωρών, όπως η αποφυγή χρήσης ή απειλής χρήσης βίας.

Το τελικό ανακοινωθέν εκδόθηκε μια μέρα μετά αφότου ο Ροχανί κάλεσε τους αντιπροσώπους της συνόδου να αποφύγουν να στείλουν διχαστικά μηνύματα.

«Κανένα μήνυμα που θα πυροδοτήσει τον διχασμό στην ισλαμική κοινότητα δεν πρέπει να προκύψει από την σύνοδο», δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση