Έρευνα για την τουρκική μονάδα της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis ξεκίνησε ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Άγκυρας, όπως ανέφεραν σήμερα τοπικά ΜΜΕ, έπειτα από ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σύμφωνα με τους οποίους επωφελήθηκε από δωροδοκίες.

Την έρευνα του εισαγγελέα προκάλεσαν πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο αυτή την εβδομάδα, ανέφερε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Hurriyet η οποία δεν ανέφερε πηγή.

Οι κλήσεις του Reuters τόσο στο γραφείο Τύπου της εισαγγελίας όσο και στο τηλεφωνικό κέντρο έμειναν αναπάντητες.

Η Novartis έχει πει πως οι καταγγελίες σε βάρος της είναι «αβάσιμες» και στηρίζονται σε αγωγή που είχε γίνει στο παρελθόν. Η εταιρία δεν σχολιάζει περαιτέρω προς το παρόν, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος.

Το Reuters μετέδωσε αυτή την εβδομάδα ότι ένας ανώνυμος καταμηνυτής ατασθαλιών κατηγόρησε την εταιρία ότι κατέβαλλε χρήματα μέσω μιας εταιρίας συμβούλων προκειμένου να εξασφαλίσει επιχειρηματικό όφελος που εκτιμάται στα 85 εκατομμύρια δολάρια.

Το τουρκικό υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει ξεχωριστή έρευνα για τις κατηγορίες. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου, ο Εγιούπ Γκουμούς, δήλωσε σήμερα ότι στην αρχική έρευνα δεν έχουν διαπιστωθεί προβλήματα.

Ο ανώνυμος καταμηνυτής ατασθαλιών είπε πως η Novartis πλήρωσε έναν σύμβουλο σχέσεων με την κυβέρνηση το ισοδύναμο ενός ποσού 290.000 δολαρίων στη διάρκεια του 2013 και του 2014, προτού το τουρκικό ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης ξεκινήσει έρευνα το 2015, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η σχέση της φαρμακοβιομηχανίας με τον μεσάζοντα.