Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Βρετανίας αλλά και πολλών χωρών του Κόλπου, διευρύνοντας το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Γερμανία, τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Στις 21 Απριλίου ο Ομπάμα θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) όπου θα δώσουν το παρών οι ηγέτες του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, του Ομάν, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Κατόπιν ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στη Βρετανία όπου θα συναντηθεί με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, λίγες εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία να παραμείνει η Βρετανία μέλος της ΕΕ.

Η περιοδεία του Ομπάμα θα τερματιστεί στη Γερμανία, όπου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος έκανε γνωστό ότι σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος θα ανακοινώσει το όνομα του δικαστή που έχει επιλέξει για να καταλάβει τη θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Άντονιν Σκάλια, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο. Με βάση το Σύνταγμα, ο πρόεδρος προτείνει τους υποψηφίους ανώτατους δικαστές, οι οποίοι είναι ισόβιοι, και η Γερουσία καλείται κατόπιν να εγκρίνει τον διορισμό τους.

Σύμφωνα με πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, ο πρόεδρος Ομπάμα ενδέχεται να προτείνει είτε τον εφέτη Σρι Σρινιβάσαν είτε τον εφέτη Μέρικ Γκάρλαντ για τη θέση που παραμένει κενή εδώ και έναν μήνα στο 9μελές Ανώτατο Δικαστήριο.