Την ώρα που ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των Βορειοκορεατών που αντιμετωπίζουν έλλειψη τροφίμων, υπάρχει ένας που κάνει χλιδάτες διακοπές: είναι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ιλ, που φέρεται να περνά το καλοκαίρι του στη ανατολική ακτή σε μία από τις πολλές επαύλεις του και στα ανοιχτά, πάνω στο πολυτελές γιοτ του.

Το πρακτορείο Yonpap που μετέδωσε την είδηση δεν διευκρίνισε τον τύπο του σκάφους, αλλά δορυφορικές φωτογραφίες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι πρόκειται για μεγάλο γιοτ.

Ο Κιμ φημίζεται για τον πολυτελή τρόπο διαβίωσής του παρά τις διεθνείς κυρώσεις που απαγορεύουν την πώληση ειδών πολυτελείας στη Βόρεια Κορέα.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Κιμ κάνει συνέχεια ακριβά δώρα στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους προκειμένου να εξασφαλίσει την πίστη τους ώστε να συνεχίσει να κυβερνά με σιδηρά πυγμή. Τα περισσότερα από τα πολυτελή δώρα λέγεται ότι προέρχονται από την Κίνα.

Η Βόρεια Κορέα αντιμετωπίζει χρόνιες ελλείψεις τροφίμων, αλλά αυτή τη χρονιά, όπως αναγνωρίζει η Πιονγκγιάνγκ, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της κακοκαιρίας.