Η Αμμόχωστος παραμένει στο επίκεντρο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας,ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της θα δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας , ο οποίος μιλούσε σε αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια -πολύ κοντά στην κατεχόμενη πόλη- τόνισε ότι είναι καθήκον η συνέχιση του αγώνα για αποτροπή της καταστροφικής διχοτόμησης, η οποία, όπως είπε, «απειλεί την ύπαρξή μας στη γη που μας γέννησε».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας στα κατεχόμενα επισημαίνοντας ότι εάν αυτή είναι η επίσημη πολιτική της κατοχικής Τουρκίας στο Κυπριακό, δυστυχώς τορπιλίζονται και εξανεμίζονται τα περιθώρια για συμφωνημένη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος.

Για τις απειλές Ερντογάν ότι θα παγώσουν οι σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας, ο πρόεδρος Χριστόφιας διατύπωσε τη θέση ότι οι Βρυξέλλες επιδεικνύουν περισσότερη από την πρέπουσα ανοχή προς την Άγκυρα.

Υπέδειξε, ταυτόχρονα, ότι η λύση του Κυπριακού πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία εξαρτάται κύρια, αν όχι αποκλειστικά, από την ίδια την Τουρκία.

Στις τουρκικές απειλές, τόνισε, εμείς απαντούμε: «Ιδού η Ρόδος».