Τα αίτια της τραγωδίας στο μουσικό φεστιβάλ Love Parade στη γερμανική πόλη Ντούισμπουργκ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 19 ανθρώπων και των τραυματισμό 340, ερευνά η αστυνομία.

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνωστίζονταν μέσα στη σήραγγα που περνούσε κάτω από παρακείμενο αυτοκινητόδρομο και οδηγούσε στους χώρους ενός πρώην εμπορευματικού σταθμού, όπου διεξαγόταν το φεστιβάλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο μαζικός πανικός προκλήθηκε γύρω στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου όταν χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στη σήραγγα καθώς ο χώρος του φεστιβάλ είχε ήδη γεμίσει και ορισμένοι επιχείρησαν να επιστρέψουν, ενώ άλλοι εξακολουθούσαν να προσπαθούν να εισέλθουν.

«Ήμουν μέσα στο τούνελ γύρω στις 5. Υπήρχαν πολλά φράγματα και τα περάσματα ήταν παντού υπερβολικά στενά», περιγράφει ο Αλέξις, 28 ετών και προσθέτει «Κορίτσια λιποθυμούσαν από την υπερβολική ζέστη. Ήταν τρελό».

«Είδα νεκρούς μέσα στη σήραγγα. Άλλοι ήταν ακόμη ζωντανοί αλλά αναίσθητοι, άλλοι έκλαιγαν», περιγράφει η 18χρονη Ανέκε Κιούπερς από τη Νέα Ζηλανδία, που σπουδάζει στο Βέλγιο. «Επειδή έχω εκπαιδευτεί για παροχή πρώτων βοηθειών, προσπάθησα να βοηθήσω. Ο κόσμος υπέφερε από αφυδάτωση, μερικοί ήταν μεθυσμένοι ή είχαν πάρει ναρκωτικά».

«Η οργάνωση ήταν πολύ κακή. Πολύ γρήγορα δεν υπήρχε τίποτα να πιεις εκτός από αλκοόλ. Και παρά το γεγονός ότι ο χώρος ήταν ήδη γεμάτος, οι διοργανωτές εξακολουθούσαν να αφήνουν κόσμο να μπαίνει», καταλήγει ο 22χρονος Πάτρικ.

Οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι στο φεστιβάλ συμμετείχαν περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι.