Η παρουσία των στρατευμάτων των ΗΠΑ και του NATO στο Αφγανιστάν δεν είναι «ένα ζήτημα που κάνει ευτυχή» το λαό της χώρας, δήλωσε ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι στην διάρκεια τελετής για την πρώτη φάση της ολοκλήρωσης της παράδοσης της ευθύνης για την ασφάλεια στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις και υπηρεσίες ασφαλείας.

Πρόσθεσε ότι η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας δεν είναι κάτι το μόνιμο και ότι «δεν θέλουμε να συνεχίζεται για πάντα».

«Δεν πρέπει να αναμένουμε από το NATO, την Αμερική, ή άλλες χώρες να πληρώνουν τους μισθούς μας», σημείωσε ο Καρζάι στην τελετή στο οχυρωμένο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.

Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για τους μισθούς των αφγανών στρατιωτικών και των στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας καλύπτεται από την διεθνή κοινότητα, καθώς η μόνη σημαντική πρόσοδος της χώρας είναι ο ανεκμετάλλευτος ως σήμερα ορυκτός της πλούτος.

Η ευθύνη για την ασφάλεια σε επτά περιοχές παραδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα στις αφγανικές δυνάμεις, στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της διαδικασίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί από το NATO ως το 2014, έτος κατά το οποίο τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο έχουν ανακοινώσει πως σχεδιάζουν να τερματίσουν την παρουσία μάχιμων στρατευμάτων τους στη χώρα.

Ο Καρζάι είπε παράλληλα ότι οι αφγανικές δυνάμεις θα συνάψουν μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ μέσω της οποίας θα καθοριστεί ο μακροπρόθεσμος ρόλος των δυνάμεων της χώρας πέραν του 2014, μόνον εάν πληρούνται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις. Στις προϋποθέσεις περιλαμβάνεται η διασαφήνιση των ορίων και της δικαιοδοσίας των ξένων δυνάμεων καθώς και ο τερματισμός των επιδρομών που πραγματοποιούν συνήθως νύχτες οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του NATO, όπως είπε.

Στη χώρα δρουν σήμερα πάνω από 140.000 ξένοι στρατιώτες.

Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) του NATO ζήτησε δημόσια συγγνώμη για το θάνατο έξι αμάχων, περιλαμβανομένου ενός κοριτσιού 11 ετών, στην διάρκεια επιχείρησής της στην επαρχία Χοστ στα μέσα του Ιουλίου.