Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε δείχνει πόσο γρήγορα ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μπορεί να μετατραπεί σε μια παγίδα θανάτου και μάλιστα μέσα σε δευτερόλεπτα. Το φυσικό δέντρο από ένα ακίνδυνο στολίδι των Χριστουγέννων μετατρέπεται σε μια φλεγόμενη κόλαση σε μόλις 10 δευτερόλεπτα!

Τα αληθινά δέντρα χρειάζονται μόνο μια σπίθα για να καταστρέψουν ολόκληρα σπίτια σε λίγα λεπτά, αφού τα ξερά κλαδιά και οι ξερές βελόνες λειτουργούν σαν προσανάμματα και ανάβουν στη στιγμή. Το βίντεο δημιουργήθηκε κάτω από συνθήκες δοκιμής ανάφλεξης ενός δέντρου από αμερικανούς υπεύθυνους ασφαλείας που θέλουν να προειδοποιήσουν τις οικογένειες για τους κινδύνους που κρύβουν οι χριστουγεννιάτικοι στολισμοί την περίοδο των εορτών, αν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.

Το βίντεο δείχνει πως χρειάζονται μόνο 3 δευτερόλεπτα από μια σπίθα -πιθανόν προερχόμενη από τα λαμπάκια- για να αρπάξει ο κορμός και ολόκληρο το δέντρο και κατ’ επέκταση όλο το σπίτι. Μέσα σε 10 δευτερόλεπτα οι φλόγες ξεπετιούνται από το δέντρο, και μετά από 20 δευτερόλεπτα τεράστιες φλόγες και καπνός είχε κυριεύσει το δέντρο. Μετά από 30 δευτερόλεπτα οι φλόγες έχουν επεκταθεί σε διπλανά έπιπλα και το κατεστραμμένο δέντρο φαίνεται να έχει καεί ολοσχερώς πίσω από τον πυκνό καπνό.

Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι οικογένειες που αφήνουν τα αληθινά δέντρα τα οποία στολίζουν στο σπίτι τους εντελώς στεγνά θέτουν τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με εκείνους που -έχουν τα δέντρα σε κάποια γλάστρα ή βάση- και τα ποτίζουν. Δύο παρόμοια δέντρα που «πυρπολήθηκαν» με μια σπίθα στα πλαίσια του πειράματος, εκ των οποίων το ένα ήταν  «νωπό» και όχι τόσο ξερό πήρε πολύ περισσότερο χρόνο για να πιάσει φωτιά και δεν κάηκε τόσο γρήγορα.

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας προειδοποιούν τους ανθρώπους να κάνουν προσπάθειες να κρατούν τα δέντρα ποτισμένα ή να χρησιμοποιούν τεχνητά δέντρα τα οποία είναι συχνά είναι από άκαυστο υλικό. Επιπλέον απαραίτητο είναι να χρησιμοποιούν πιστοποιημένα φωτάκια τα οποία είναι ελεγμένα για το ότι δεν προκαλούν πυρκαγιές. Στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσο όρο 5 άτομα το χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν τη ζωή τους από πυρκαγιές που προκαλούνται από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Δείτε φωτογραφίες και το επίμαχο βίντεο…

chrstmtree01 chrstmtree02 chrstmtree03 chrstmtree04 chrstmtree05 chrstmtree06