Σε σκληρή προειδοποίηση προς την Τουρκία στη σκιά της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους Su-24, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα  ότι ο ρωσικός στρατός στη Συρία «θα καταστρέφει άμεσα» οποιαδήποτε δύναμη τον απειλεί.

Όποιοι στόχοι στη Συρία συνιστούν απειλή για τις ρωσικές δυνάμεις που μάχονται τους τζιχαντιστές, θα πρέπει να καταστραφούν άμεσα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην εν λόγω χώρα «δεν υπαγορεύεται από γεωπολιτικούς λόγους», αλλά γίνεται για την προστασία της Ρωσίας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, ο Πούτιν σημείωσε ότι η ρωσική επιχείρηση στη Συρία έχει ως στόχο την αποτροπή απειλών προς τη χώρα του και μάλιστα έδωσε μάλιστα εντολή στον ρωσικό στρατό να δράσει με «ιδιαίτερα σκληρό τρόπο».

Πρόσθεσε ότι επεκτείνεται η επιρροή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και σημείωσε ότι τόσο η ρωσική αεροπορία, όσο και το ναυτικό, αξίζουν επαίνους.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ανέφερε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει υπό τον έλεγχό του, περίπου το 70% του συριακού εδάφους, προσθέτοντας ότι σε Συρία και Ιράκ, βρίσκονται περίπου 60.000 μαχητές.

Η ρωσική στρατιωτική βάση στη Συρία έχει ενισχυθεί με επιπλέον αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας , ενώ ο Πούτιν εμφανίστηκε έτοιμος για περαιτέρω εκσγυχρονισμό του ρωσικού οπλοστασίου.

Τουρκία: Η υπομονή της Άγκυρας δεν είναι ανεξάντλητη

Η Τουρκία απευθύνει έκκληση στη Ρωσία για ηρεμία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ωστόσο η υπομονή της Άγκυρας δεν είναι ανεξάντλητη, υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας στο NTV, ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε εξάλλου ότι η πρόσφατη επιπρόσθετη ανάπτυξη στρατιωτών στο Ιράκ έγινε κατόπιν μιας αύξησης της απειλής για την ασφάλεια.