Ξεκινά σήμερα το ‘Αγιο Έτος των καθολικών, το οποίο και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Τα μέτρα ασφαλείας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και σε όλη την ιταλική πρωτεύουσα είναι δρακόντεια. Κατά την διάρκεια όλης της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στην περιοχή του Τίβερη αλλά ακόμη και στους υπονόμους της Αιώνιας Πόλης.

Η πρόσβαση των αυτοκινήτων στην «κόκκινη ζώνη» γύρω από την περιοχή του Αγίου Πέτρου είναι αυστηρά περιορισμένη, ενώ στην πλατεία τοποθετήθηκαν τριάντα μηχανήματα για την ανίχνευση μετάλλου κάτω από τα οποία πρέπει να περνούν υποχρεωτικά οι πιστοί. Μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, υπάρχει φόβος ότι η Ρώμη και το Βατικανό, μπορεί να αποτελέσουν έναν από τους επόμενους στόχους.

Ειδικά «drone» της ιταλικής αστυνομίας πετούν διαρκώς πάνω από την περιοχή του παπικού κρατιδίου, ενώ με εκατοντάδες κάμερες κλειστού κυκλώματος ελέγχονται, επίσης, οι κύριοι δρόμοι στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης.

Σήμερα το απόγευμα, μετά την λειτουργία στο Βατικανό και το άνοιγμα της «Αγίας Πύλης», κάτω από την οποία θα περνούν οι προσκυνητές, ο ποντίφικας πρόκειται να μεταβεί στην πλατεία Ντι Σπάνια, για να εναποθέσει λουλούδια και στεφάνι στο άγαλμα της Παρθένου, σύμφωνα με τοπική παράδοση της ιταλικής πρωτεύουσας.

Οι υπεύθυνοι των ιταλικών υπηρεσιών ασφαλείας θέλησαν να τονίσουν, τις ημέρες αυτές, πως σε καμία περίπτωση ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης δεν μπορεί να μηδενιστεί, αλλά ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την ελαχιστοποίησή του.

Ο πάπας Φραγκίσκος, πάντως, έκανε σαφές ότι το ‘Αγιο Έτος των καθολικών, δεν πραγματοποιείται μόνον στην Ρώμη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά συνέπεια, οι πιστοί, μπορούν να επισκεφθούν, με ειλικρινές αίσθημα μετάνοιας, και μια απλή ρωμαιοκαθολική εκκλησία σε κάποιο άλλο σημείο του πλανήτη, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν μέχρι το Βατικανό.