Πρόκειται για δύο από τους πιο εντυπωσιακούς ουρανοξύστες, αλλά όχι μόνο για το ύψος ή το σχέδιο τους. Οι δίδυμοι αυτοί πύργοι των 145 μέτρων και των 29 ορόφων στο Άμπου Ντάμπι ή αλλιώς οι Al Bahr Towers κάνουν κάτι πραγματικά παράξενο, καθώς… αποφεύγουν τον ήλιο.

Οι δύο ουρανοξύστες καλύπτονται από ένα «δέρμα» ή αλλιώς 2.000 «ομπρέλες» με μηχανισμό οι οποίες είναι έτσι σχεδιασμένες και λειτουργούν ώστε να ακολουθούν τον ήλιο για να τον μπλοκάρουν. Στην πραγματικότητα όταν ο ήλιος χτυπάει το κτίριο, οι ομπρέλες ανοίγουν και τον εμποδίζουν να περάσει μέσα από τα παράθυρα, ενώ όταν δεν χτυπάει έντονα ή δύει, κλείνουν. Ο σκοπός βέβαια είναι διπλός, αφενός να εμποδίζει τον ήλιο και αφετέρου την οπτική μέσα στο κτίριο, να μην μπορεί δηλαδή να δει κάποιος μέσα από τα παράθυρα με οποιονδήποτε τρόπο.ourn06

Η «έξυπνη» πρόσοψη του Al Bahr Towers ελέγχεται δυναμικά από ένα σύστημα διαχείρισης κτιρίου και είναι βασισμένο στην αραβική αρχιτεκτονική. Οι ρυθμιζόμενες «ομπρέλες» των οποίων η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2012 βοηθούν επίσης κατά 50% στη μείωση της θερμοκρασίας εντός κτιρίου που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία. Οι φιλικοί προς το περιβάλλον πύργοι έχουν μάλιστα λάβει και βραβείο γι’ αυτόν τον καινοτόμο σχεδιασμό όσον αφορά την αρχιτεκτονική τους, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος αφού με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιούνται λιγότερο τα κλιματιστικά.ourn07

Στο ένα κτίριο στεγάζονται τα Κεντρικά Γραφεία του Συμβουλίου του Abu Dhabi Investment (ADIC) και στο άλλο τα γραφεία της τράπεζας Al Hilal.

Το θέαμα όταν ανοιγοκλείνουν οι «ομπρέλες» είναι πράγματι εντυπωσιακό.

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες…

ourn01 ourn02 ourn03 ourn04

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.