Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε σήμερα το κέντρο της Πρίστινας, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης για μία ακόμη φορά εμπόδισαν τη διεξαγωγή συνεδρίασης της Βουλής του Κοσόβου ρίχνοντας δακρυγόνο και ψεκάζοντας με σπρέι πιπεριού μέλη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα τον εκπρόσωπο της αστυνομίας του Κοσόβου, Μπάκι Κελιάνι οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής για να συμπαρασταθούν στους βουλευτές της αντιπολίτευσης πέταξαν μπουκάλια, πέτρες, κόκκινη μπογιά διάφορα άλλα αντικείμενα, αλλά και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς.

Έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πρίστινας για ιατρική βοήθεια και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι, ανέφερε ο κ. Κελιάνι.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Κοσόβου δήλωσε ότι συνελήφθησαν δύο άτομα στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν βόμβες μολότοφ.

Ο Ραμούς Χαραντινάι, αρχηγός της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, ενός από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που πρωτοστατούν σε διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ότι η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει τον ιδρυτή του αντιπολιτευόμενου κινήματος “Αυτοδιάθεση” Άλμπιν Κούρτι την ώρα που έβγαινε από τη Βουλή.

«Η αστυνομία ήθελε να συλλάβει πάλι τον Κούρτι και γι αυτό ξέσπασαν οι συγκρούσεις με την αστυνομία” είπε οκ. Χαραντινάι.

Είναι η τέταρτη φορά σε διάστημα 2,5 μηνών που η αντιπολίτευση εμποδίζει τις εργασίες της Βουλής του Κοσόβου με τη ρίψη δακρυγόνου και η πρώτη που χρησιμοποίησε και σπρέι πιπεριού.

Η αντιπολίτευση ζητά η κυβέρνηση να ακυρώσει συμφωνία που προβλέπει τη συγκρότηση Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο, η οποία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου», «Πρωτοβουλία για το Κόσοβο» και “Αυτοδιάθεση” είναι αντίθετα στη δημιουργία Ένωσης δήμων που κατοικούνται από τη σερβική μειονότητα καθώς θεωρούν ότι δίνονται με τον τρόπο αυτό ευρύτερες αρμοδιότητες στη σερβική κοινότητα και το δικαίωμα να έχει οικονομικούς δεσμούς με το Βελιγράδι.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Πρίστινα, Γκρεγκ Ντελάουι, ο οποίος ήταν παρών στη σημερινή συνεδρίαση ζήτησε να σταματήσει η βία.

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου με θέμα ημερήσιας διάταξης το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 διακόπηκε μόλις άρχισε όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν δακρυγόνο και ψέκασαν στην αίθουσα με σπρέι πιπεριού.

Οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων συνέχισαν τη συνεδρίαση σε βοηθητική αίθουσα και το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016 υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση απουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής του κινήματος «Αυτοδιάθεση», Βισάρ Ιμέρι δήλωσε ότι η αστυνομία δεν επέτρεψε σε βουλευτές της αντιπολίτευσης να εισέλθουν στη βοηθητική αίθουσα για να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση.

«Η αστυνομία δεν μας επέτρεψε να περάσουμε έκανε χρήση δακρυγόνου, από το οποίο τραυματίστηκαν δύο βουλευτές της «Αυτοδιάθεσης» ο Αλμπίν Κούρτι και η Αλιμπουλιένα Χατζίου» είπε ο κ. Ιμέρι.

Η αστυνομία του Κοσόβου διέψευσε τους ισχυρισμούς του αντιπολιτευόμενου κινήματος και ανέφερε ότι υποστηρικτές του έριξαν δακρυγόνο.