Πληθαίνουν οι υποψήφιοι για τη αρχηγία στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο θα πραγματοποιήσει το συνέδριό του το πρώτο δεκαπενθήμερο του προσεχούς Ιανουαρίου.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου προκάλεσε αντιδράσεις μέσα στο κόμμα. Υπό την ηγεσία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, το ΡΛΚ ήλθε δεύτερο με ποσοστό 25,31% και 134 έδρες επί συνόλου 550. Η αυτοδυναμία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που βγήκε από τις εκλογές με ποσοστό 49,48% και 317 έδρες, θεωρήθηκε σημαντική ήττα για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σήμερα ανακοίνωσε ότι είναι υποψήφιος για την αρχηγία του ΡΛΚ ο βουλευτής Μουσταφά Μπαλμπάϊ. Προηγουμένως είχαν ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους οι βουλευτές Ουμούτ Οράν και Μουχαρέμ Ιντζέ. Και οι τρεις είναι εκπρόσωποι της εθνικιστικής πτέρυγας του ΡΛΚ, πράγμα που μάλλον δεν τους δίνει τη δυνατότητα να είναι παράγοντες ισορροπίας εντός του κόμματος. Αυτό ευνοεί στη φάση αυτή την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η οποία δεν έχει προς το παρόν ανακοινωθεί. Ο αριθμός των υποψηφίων μπορεί να αυξομειωθεί, ανάλογα με τις ισορροπίες και τις συμμαχίες.