Η Κυπριακή Βουλή συνήλθε σήμερα σε ειδική συνεδρίαση για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν ο πρόεδρος Χριστόφιας και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση άρχισε με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των ηρώων και των αγωνιστών της ελευθερίας και τη δημοκρατίας.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος επανέλαβε ότι πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε επιδιαιτησία με τη μορφή διεθνούς διάσκεψης, χρονοδιαγράμματα και εκβιασμούς.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης παρατήρησε ότι οι ώρες που έρχονται είναι ώρες ευθύνης για όλους και πρόσθεσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται πλέον σε οριακό επίπεδο και η οικονομία έχει οδηγηθεί στην μεγαλύτερη κρίση μετά την καταστροφή του ’74.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σημείωσε ότι η συνεδρία καταδίκης του πραξικοπήματος και της εισβολής γίνεται υπό το βάρος τα ανείπωτης τραγωδίας στη ναυτική βάση. Διατύπωσε δε τη θέση ότι η έκρηξη και ο άδικος χαμός των ηρώων δεν πρέπει να αφεθούν να τορπιλίσουν την προσπάθεια για συναίνεση προς αντιμετώπιση της επιδείνωσης της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι την τελευταία περίοδο πληθαίνουν οι ενδείξεις για κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας και κάποιες κινήσεις παραγόντων των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας προκαλούν αυξημένες δικαιολογημένες ανησυχίες.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα στην ομιλία του παρατήρησε ότι δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να θρηνούμε σε αυτή την τραγική επέτειο και το θάνατο των 13 παλικαριών της τραγωδίας στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας, προσθέτοντας ότι τιμούμε τη μνήμη τους και απαιτούμε την κάθαρσης αυτής της τραγωδίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι η 11η Ιουλίου 2011 με την ανείπωτη τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκη» θα προστεθεί ως ακόμα μια αποφράδα μέρα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας κοντά στις μαύρες επετείους του Ιουλίου του 1974. Επίσης, έκανε λόγο για «εγκληματική αμέλεια και πρωτόγνωρη ανικανότητα αυτών που διέπραξαν το τεράστιο έγκλημα στο Μαρί».

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως ο κυπριακός λαός το 1974 δεν ηττήθηκε αλλά έπεσε θύμα προδοσίας, προσθέτοντας ότι ο κυπριακός λαός που «βιώνει και σήμερα μια νέα τραγωδία εκ νέου.