Τέτοια ήταν η αμηχανία που προκάλεσαν στο γερμανικό ισλαμοφοβικό κίνημα Pegida οι σοκαριστικές και αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσής του στη Δρέσδη, ο λαϊκιστής συγγραφέας Ακίφ Πιρίντσι, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε τη λύπη του «επειδή τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», που μέχρι και ο ο ηγέτης του Pegida αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη γι΄αυτές.

Ο Λουτς Μπάχμαν, ο ηγέτης του κινήματος που συγκέντρωσε περίπου 20.000 ανθρώπους στη χθεσινή διαδήλωση, ζήτησε συγγνώμη σήμερα μέσω του Facebook, κάνοντας λόγο για «σοβαρό λάθος» και τονίζοντας ότι μόνο αυτός φέρει την ευθύνη για την «απίστευτη εμφάνιση» του Γερμανού συγγραφέα, τουρκικής καταγωγής, Ακίφ Πιρίντσι.

Ή δήλωση μετανοίας ήρθε λίγο αργότερα από την ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας της Δρέσδης που έκανε λόγο για πιθανή άσκηση δίωξη με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους.

Ο Πιρίντσι, που είναι γνωστός για την εχθρική στάση του απέναντι στους ομοφυλόφιλους και τους μετανάστες, είχε προσκληθεί από το Pegida, μαζί με άλλους ομιλητές, να εμφανιστεί στη διαδήλωση που οργάνωσε το κίνημα με την ευκαιρία του ενός έτους από την ίδρυσή του. Στη μακρά ομιλία του επέκρινε τη μεταναστευτική πολιτική της γερμανικής κυβέρνηση ο οποία έχει χάσει «κάθε σεβασμό για τον ίδιο τον λαό της» ο οποίος, αν δεν υπακούει, το μόνο που του μένει να κάνει είναι να φύγει από τη Γερμανία.

Για την κυβέρνηση «θα υπήρχαν φυσικά και άλλες εναλλακτικές λύσεις όμως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δυστυχώς είναι εκτός λειτουργίας αυτή τη στιγμή», είπε ο συγγραφέας αναφερόμενος κατά τα φαινόμενα όχι στους πρόσφυγες αλλά στους Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι «ενεργούν όπως οι Γκαουλάιτερ (σ.σ. ο επικεφαλής μιας περιφέρειας κατά τη ναζιστική περίοδο) με τον ίδιο τον λαό τους».

Ο Πιρίντσι χειροκροτήθηκε από ορισμένους διαδηλωτές, όμως άλλοι τον γιουχάρισαν. Μετά από είκοσι λεπτά στο βήμα, ο Λουτς Μπάχμαν τον κάλεσε τελικά να σταματήσει. «Θα έπρεπε να έχω λάβει τη μοναδική σωστή απόφαση και να κλείσω το μικρόφωνο» ανέφερε ο Μπάχμαν που και ο ίδιος κατηγορείται για υποκίνηση μίσους για δηλώσεις που έκανε για τους πρόσφυγες.

Ο εκδοτικός οίκος Random House καταδίκασε τις δηλώσεις του συγγραφέα χαρακτηρίζοντάς τις «απαράδεκτες» και άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να εκδώσει άλλα έργα του στο μέλλον.

Ο Πιρίντσι είναι γνωστός κυρίως για τη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων «Φέλιντε» με πρωταγωνιστή έναν γάτο που ερευνά εγκλήματα.